Pantbrev kostnad – Såhär räknar du!

Räkna ut din kostnad för ditt pantbrev snabbt och enkelt med hjälp av vår kalkylator.

 


Räkna ut kostnaden för ditt pantbrev med kalkylatorn nedan.

Click to expand

När du köper hus (gäller ej vid köp av bostadsrätt) eller utökar bolånet på huset du redan äger så måste du “köpa” pantbrev på beloppet som du behöver låna.

Pantbrev kan i vissa fall behövas som säkerhet för andra typer av lån än bara bolån. Det kan exempelvis vara nödvändigt om du ska ansöka om företagslån eller lån för att köpa företag. Om du överväger någon av dessa låneformer bör du dock kontakta en företagsmäklare, exempelvis iamgrowth, för att höra vad som gäller i ditt specifika fall.

Kostnader för pantbrev

Pantbrev kostnaden ligger på 2% av det belopp som skall intecknas – vilket gör det helt avgörande att kontrollera med din mäklare till vilket belopp som pantbrevet redan innefattar.
Vid köp av ett nytt hus finns det oftast redan pantbrev sedan tidigare – oftast till ett högt belopp och det är inga problem.

Du behöver alltså bara lösa pantbrevet på den del av ditt bolån som överstiger de tidigare pantbreven. Skulle dessa t.ex vara värda mer än beloppet du behöver bolån för så behöver du inte lösa eller betala för några nya pantbrev.

Ränta ut pantbrev – hur gör jag?

Låt säga att du lånar 1,5 miljoner blir alltså pantbrevskostnad 30 375 Kr – då förutsatt att inga tidigare pantbrev finns. Om det skulle finnas ett tidigare pantbrev om 750 tkr så blir därför kostanden (2%) – då alltså 15 000 kr eftersom det redan finns ett pantbrev på resterande 750 tkr av det du avsett låna. Eftersom det redan finns ett pantbrev utfärdat från tidigare fastighetsägare så slipper du administrationsavgiften om 375 kr som endast avser när du ansöker om ett nytt pantbrev

Den pantbrevskostnad som du betalar är till för att finansiera statens organisation.

Vad kollar banken på vid lånelöfte?

För att banken skall godta fastigheten som en säkerhet när du ansöker om ett lån är värderingen av huset en av få förutsättningar för att du skall få ditt bolån beviljat. Pantbrevet avspeglar ju värdet på fastigheten beroende på hur högt eller lågt det är.

Det är alltså fördelaktigt om det redan finns höga pantbrev på det hus du tänkt att köpa eftersom kostnaden för ett nytt pantbrev hade varit högre.

Utöver detta så såklart inkomst och tillgångar det allra viktigaste. Man gör även en kreditupplysning samt överser befintliga lån och utgifter för att säkerhetskälla att du har råd med det ett nytt lån.

Pantbrev bostadsrätt

Om du äger en bostadsrätt kräver du inget pantbrev eftersom att du inte äger lägenheten till 100%. Du har endast rätt att bo där, vilket kallas besittningsrätt, det är föreningen som äger lägenheten och därmed hela fastigheten.

Pantsatt bostadsrätt?

Hur kan det då finnas en pantsatt bostadsrätt?
Visst säger det emot sig själv. Men en bostadsrätt kan vara pantsatt genom att köparen tagit lån med bostaden som säkerhet. Detta kräver inget av dig som köpare men reglerna är desamma.

Skulle du av förmodan inte betala ränta på lånen, så har banken enligt lagen, rätt att ta bostaden i beslag och sälja den för att kräva tillbaka pengarna. I vissa fall så tar föreningen ut en pantsättkningsavgift av köparen, vanligtvis aldrig mer än 1000 kr.

Föreningen kan även begära tvångsförsäljning av en lägenhet, men med synnerligen särskilda skäl, då måste du som medlem i bostadsrätten ha ägnat dig med någon kriminell eller olaglig andrahandsuthyrning t.ex..

Pantbrev och lagfart?

Om du fortfarande är förvirrad av vad pantbrev är eller kostnaden för lagfart så har vi skapat en guiden för dig så du kan fördjupa dina kunskaper så att det inte uppstår några frågetecken kring ditt framtida husköp.

En snabb summering av följande begrepp är:

Pantbrev fungerar som inteckning av fastigheten och hanteras av Lantmäteriet.
Lagfart är ett ägarbevis på att det är du som är ägare av fastigheten.

Att tänka på innan du köper en bostad!

  • Höga pantbrev på hus är oftast bra – kom ihåg att du endast betalar 2% av mellanskillnaden för att få det nya pantbrevet. Du kommer även undan kostanden för att ta fram ett nytt pantbrev. Ju lägre skillnaden mellan det nya och gamla pantbrevet är – ju mindre kostnad för pantbrevet behöver du betala
  • Ta alltid för vana att kolla upp alla eventuella lån som säljaren har löses i samband med att köpet görs och innan ägarskiftet sker
  • Planerar du att bygga ett eget hus betalar du endast lagfartskostnaden för tomten – eftersom du köper en tomt och inte något hus
  • Det finns ett flertal banker som erbjuder bolån – jämför och undersök dina möjligheter för att få det bästa villkor och räkna din månadskostnad!

Håll koll på dina kostander – Vad ska du räkna på mer?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version