Hyreskontrakt – har du koll på vad som gäller?

Hyreskontrakt Boekonomi

Oavsett om du ska hyra en lägenhet, en villa eller ett rum, eller kanske själv ska hyra ut, behöver du ha koll på hyreskontraktet. I ett kontrakt finns det såklart en hel del paragrafer som ska finnas med. Ju tydligare kontraktet är, desto lättare är det att undvika missförstånd och tvister. Beroende på vilken sorts hyreskontrakt det gäller kan bestämmelser och regler skilja sig något åt. Till exempel om du ska skriva ett hyreskontrakt åt inneboende, hyra ut en villa eller om du själv ska hyra en lägenhet i förstahand. Vi går igenom olika hyresavtal, vad som ska finnas med och lite till – allt för att du ska få koll på vad som gäller.

Hyreskontrakt inneboende

Om du ska hyra ut ett rum i din lägenhet och därmed skaffa en inneboende, finns särskilda hyresavtal att skriva. I den här sortens kontrakt ska uppgifter från såväl den inneboende samt hyresvärden finnas med. Om du själv inte är hyresvärd måste du först få godkänt att hyra ut i andrahand av din hyresvärd. Mer om det senare.
I ett hyreskontrakt för inneboende ska följande uppgifter finnas med:

 • Personuppgifter som namn, adress och personnummer
 • Uppgifter om hyresobjektet, alltså om det är ett rum eller kanske en stuga. Här ska hyresobjektets adress finnas nedskriven, ortens namn, objektets namn samt postnummer.
 • Hyresperioden. Det ska stå tydligen från och med vilket datum kontraktet träder i kraft och hur långt det löper. Även uppgifter om uppsägningstid från bägge parter, hyreskostnad och liknande ska stå med.
 • Om deposition och förhandsbetalning är aktuellt ska detta också stå tydligt.
 • Detaljer om vem som gör vad ska stå med. Det kan till exempel handla om att det står vem som reparerar vitvaror om något går sönder.
 • Det bör även stå med om den inneboende får eller inte får göra förändringar i bostaden. Det kan handla om tapetsering och målning.
 • Inventarier. I tillägg till hyreskontraktet för inneboende ska en noggrant ifylld inventarielista finnas med. Allt som den inneboende har att använda ska antecknas, exempelvis 4 tallrikar, 1 fåtölj och så vidare. Det ska även stå vad som händer om den inneboende gör sönder eller liknande.
 • Det ska stå tydligt att hyresgästen ska ha sin egen hemförsäkring (om detta nu är något som är viktigt).

Mycket mer saker kan stå med och du kan hitta mängder av mallar för hyresavtal för inneboende på nätet. Det går alltid att ta bort eller lägga till sådant som behövs. När kontraktet är färdigt ska två kopior skrivs ut och skrivas på av både hyresgäst och hyresvärd. Med andra ord ska bägge parter få varsitt originalkontrakt. 

Hyreskontrakt mall

Det finns lite olika sorters hyreskontrakt, bland annat för bostadsrätt, villa, rum och liknande. Du kan även hitta flera olika mallar fast hyresformen är densamma. I regel är dock ovanstående information sådant som ska med i kontraktet. Oftast är mallen utformad så här:

 1. Högst upp står uppgifter om hyresvärd och hyresgäst (personuppgifter).
 2. Därefter står det vilket objekt som hyrs ut, var adressen är och om bostaden är möblerad eller omöblerad.
 3. Sedan kommer själva hyresperioden. Det står från och med och sedan tills vidare eller till avsätt datum om ni kommit överens redan i förväg.
 4. Nästa punkt på listan är betalningen. Det ska stå vad hyresgästen ska betala varje månad och vilket datum som hyran ska betalas. Även information om förskottsbetalning och deposition ska stå med.
 5. Ibland skriver man även ned mätarställningar om vatten och el. Alltså hur mätningen ser ut när hyresperioden börjar.
 6. Sedan följer flera paragrafer om vem som gör vad. Det kan handla om att hyresgästen ska stå för mindre reparationer, hyresvärden står för andra saker och så vidare.
 7. Längst ner brukar det finnas tomma rader som kan fyllas i med särskilda bestämmelser.
 8. Sist på kontraktet ska ort, datum och år fyllas i samt namnet och underskriften hos hyresvärd. Som vi nämnde ovan ska det skrivas ut två exemplar så att bägge parter får en originalkopia med originalunderskrifter.

Hyreskontrakt villa – är det någon skillnad?

För dig som ska hyra eller hyra ut en villa ser kontraktet ungefär likadant ut som alla andra hyreskontrakt. Det är paragraferna som kan vara något annorlunda och mer anpassade efter villa. Till exempel kan det finnas med paragrafer som att det är hyresvärdens ansvar att ha villan försäkrad eller liknande. Det kan vara bra att kolla in vad hyreslagen säger om hyresavtal. Ibland är vissa begrepp eller ord något gammaldags och svåra att förstå, men det kan vara bra att bilda sig en uppfattning.

Skälig hyra

En sista sak du bör kolla upp och känna till är ockerhyra och skälig hyra. Det är nämligen lag sedan ett par år tillbaka att man inte får sätta vilka hyror som helst, den ska vara rimlig och likvärdig andra jämförelsebara objekt i samma område. Hur mycket man kan ta i hyra varierar lite beroende på om du hyr ut en bostadsrätt eller en hyresrätt samt om du hyr ut i andrahand eller förstahand. Det är viktigt att följa reglerna kring skälig hyra eftersom du som hyresvärd annars kan bli återbetalningsskyldig i två år. Läs på mer om skälig hyra här!

Det har faktiskt gjorts en hel del anmälningar mot ockerhyra de senaste åren och i väldigt många fall är det hyresgästen som vinner. Detta innebär att hyresvärden ska betala tillbaka den summa som varit för hög under två år som hyresgästen hyrt. Det kan bli en del pengar så det är bättre att ta rätt hyra från början.

Sätt dig in i uthyrning

Att hyra ut sin lägenhet eller hus kan vara ett bra och enkelt sätt att spara in pengar på. Särskilt om du själv kanske inte bor i din bostad hela året och har möjlighet att hyra ut periodvis. Men för att slippa krångliga och ibland dyra tvister är det viktigt att du som ska hyra ut alltid sätter dig in i regler och lagar. Även du som ska hyra bör känna till så mycket som möjligt. Summa summarum – finns det på kontraktet och är underskrivet av bägge parter gäller det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *