Vad är Pantbrev? – Allt Du behöver Veta

Allt om Pantbrev & Lagfart

I samband med ett husköp dyker det upp en hel del främmande begrepp, Pantbrev är definitivt ett av dessa. I den här guiden kommer vi hjälpa dig med allt du bör veta om detta brev!

Det finns många olika frågor kring Pantbrev t ex vad detta dokument är? Vad det kostar? Eller varför man måste ha ett?

Här ger vi dig svaren på alla dina frågor!

Snabbnavigering

Vad är Pantbrev?

Snabbversionen: Pantbrev är en säkerhet (inteckning) för lån.

För att kunna köpa ett hus krävs det i de flesta fall ett lån. Lånar gör du hos banken och för detta lån vill banken ha en säkerhet (eller pant), ifall du inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

För att du ska kunna få detta pantbrev så gör du en inteckning i huset du köper. Inteckningen görs på det belopp som du behöver låna för att kunna genomföra köpet.

Pantbrevet är sedan ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av ditt hus.

Om nuvarande ägaren har lån på huset du tänkt köpa så finns det befintliga pantbrev. Dessa tar du över vid köpet och använder som säkerhet för ditt bolån. Skulle de pantbreven inte täcka upp för hela beloppet du behöver låna så får du ta ut nya.

Vid köpet så hjälper antingen mäklaren eller banken till med uttag av nya pantbrev. Du behöver inte göra något annat än att skriva på och ja självklart, betala!

Pantbreven är numera digitala dokument men de var tidigare skriftliga fysiska dokument som absolut inte fick komma bort. Det finns dock fortfarande idag skriftliga pantbrev på gamla hus men när nya pantbrev tas ut är de digitala.

Pantbrevskostnad

Det finns två stycken kostnader man bör veta om:

  • Expeditionsavgift: 375 kr
  • Procentsats: 2 %

Att ta ut nya pantbrev kostar alltså 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt, plus en fast avgift på 375 kr per dokument.

Exempel där inga tidigare pantbrev finns:

Ni ska köpa ett hus för 2 miljoner kronor. Till detta behöver ni låna 1700000. Till huset medföljer inga tidigare pantbrev. Då behöver ni att ta nya pantbrev på 1700000.

Detta skulle i så fall kosta er: 34 375 kr (1700000 x 0,02 + 375)

Exempel där uttagna pantbrev finns:

Ni ska köpa ett hus för 2 miljoner kronor. Till detta behöver ni låna 1700000. Till huset medföljer pantbrev på 1000000. Då behöver ni att ta nya pantbrev på 700000.

Detta skulle i så fall kosta er: 14 375 kr (700000 x 0,02 + 375)

Ränta ut pantbrev

Använd vår enkla kalkylator för att räkna ut vad ditt pantbrev kommer att kosta för dig!

Click to expand

I summan du får fram ovan så ingår också avgiften på 375 kr.

Pantbrev hus – Vid försäljning av villa

När du ska sälja t ex ditt hus så följer uttagna pantbrev med huset och tillfaller således den nya köparen. Köparen kan då nyttja dessa om hen behöver ta ett lån för köpet.

Du säljer alltså inte dessa pantbrev utan de ”ingår” och medföljer så att säga i fastigheten.

Ansöka om Pantbrev/Inteckning

Du kan som fastighetsägare och lagfartsinnehavare ansöka om inteckning/pantbrev hos Lantmäteriet. Då hamnar ett utfärdat datapantbrev i ägararkivet hos Lantmäteriet.

Det är dock absolut vanligast att banken söker om inteckning i samband med lånet och pantsättningen vid ett köp av fastighet. Då hamnar datapantbrevet i bankens elektroniska arkiv.

Kontakten med banken är något som mäklaren sköter om ni köper/säljer via en fastighetsmäklare.

Pantbrev och Bostadsrätt

Ingen pantbrevskostnad tillkommer när du köper en bostadsrätt. Det går bara att ta ut pantbrev för fastigheter. Anledningen till att du inte kan ha pantbrev för bostadsrätt är att den inte räknas som fast egendom.

Radhus, Kedjehus & Parhus

När det kommer till radhus är det lite beroende på. Ett normalt radhus är en bostadsrätt. Dvs du betalar en avgift eller hyra till ägaren av fastigheten, te x en bostadsrättsförening. Då tillkommer inget pantbrev eftersom det bara går att ta ut för fast egendom.

Skulle dock radhuset stå på friköpt tomt (äganderätt) så tillkommer pantbrev.

Ett enkelt sätt att ta reda på hur det ligger till är om det finns månadsavgift som måste betalas. Gör det det är är det en bostadsrätt och om avgiften inte finns är det äganderätt du köper.

Pantbrev vid Nyproduktion

Om ni bygger nytt hus så finns det förmodligen inga befintliga pantbrev uttagna. Då måste ni står för hela pantbrevet upp till lånets storlek.

Kan bli lite dyrare än att köpa hus med befintliga pantbrev.

Pantbrev och Fritidshus

När du köper ett fritidshus så tillkommer pantbrev om du behöver ta lån för köpet. Fritidshus räkna som småhus och här gäller samma villkor som vi köp av ”vanligt” bostadshus.

Finns fysiska skriftliga Pantbrev?

Ja det finns. Idag är det dock vanligast med digitala.

Ett skriftligt pantbrev är en värdehandling som absolut inte får komma bort. Skulle det försvinna så förloras själva inteckningen på huset. I så fall är det troligt att banken kräver att ett nytt tas ut. Det är också därför i stort sett alla pantbrev numera är digitala.

Om du sitter på en fastighet med skriftliga pantbrev så finns det möjlighet att omvandla dessa till digitala. Handlar det om stora belopp så kan det göra gott för nattsömnen.

Förlorat ett pantbrev – Läs här!

Hur mycket pantbrev har jag?

Att ta reda på hur mycket pantbrev som finns på en bostad som du redan äger gör du genom att begära ett utdrag ut Pantbrevsregistret här.

När ni ska köpa ett hus så finns alltid pantbrevens storlek med i prospektet. Antalet pantbrev en fastighet har kan också skifta. Allt beror på hur många lån som tagits med fastigheten som säkerhet.

Höga pantbrev – bra?

Höga pantbrev låter inte särskilt bra. Det är en vanlig fråga som många undrar.
Det är faktiskt till en fördel inför ett husköp!

Om ni behöver låna till att köpa huset så är det fördelaktigt om det finns befintliga pantbrev. Skulle pantbreven som kommer med huset överstiga det ni behöver låna så behöver ni inte ta ut några nya och slipper således stämpelskatten på 2 %.

Döda Pantbrev

Du kan döda ett pantbrev om du t ex inte har några lån kvar på fastigheten. Kom dock ihåg att om du skulle sälja så är det att föredra för en köpare att det finns tidigare inteckningar i fastigheten.

Det är också vanligt att man vill byta ett gammalt fysiskt mot ett digitalt. Även då dödar man först det gamla för att sedan omvandla det till ett digitalt.

Kortfakta

  • Visar hur mycket du kan få låna med din bostad som säkerhet.
  • Du kan ta ut nya om befintliga inte täcker ditt lånebehov.
  • Avgiften är 2% på pantbrevets storlek när du tar ut nya.
  • En administrativ avgift om 375 kr tillkommer.
  • Det är bra för dig som köpare om det finns befintliga pantbrev uttagna.
  • Inga pantbrev eller pantbrevskostnad tillkommer när du köper bostadsrätt.
  • Pantbrevskostnaden är avdragsgill.

Är kostnader avdragsgilla?

Ja det är dom.

Detta är naturligtvis bra för dig som ska sälja din bostad. Så kom ihåg att dra av dessa i din deklaration. Det minskar den eventuella vinstskatt som du behöver betala.

Stämpelskatt?

Den procentuella avgiften (2 % vid pantbrev) du får betala är en stämpelskatt.

Likt lagfart gäller alltså stämpelskatt. Du kan läsa mer om lagen i ”Lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter” (SFS 1984:404).

Staten drar in strax över 12 miljarder årligen på dessa båda stämpelskatter och de kan betraktas som en omsättningsskatt, dvs moms.

Lantmäteriet – Inskrivningsmyndigheten

Det är Lantmäteriet som hanterar Pantbreven. Divisionen som hanterar dessa områden hos Lantmäteriet heter Fastighetsinskrivning.

Pantbreven finns i något som kallas Ägararkivet och Pantbrevsregistret.

Låna till Pantbrev

Har du funderingar eller behov av att låna till dessa båda stämpelskatter så kan du läsa mer om det här.

Slutord

Där har vi det. Hoppas du fått reda på den informationen du eftersökte om detta ämne och

Det är ett lite komplext område som du säkert hört talas om flera gånger men inte riktigt vetat exakt vad det rörde sig om.

Skulle du ha fler frågor så kan vi säkert hjälpa dig med svar på dessa. Använd kommentarsfältet här nedanför i så fall. Ett tips på en artikel du bör fördjupa dig i efter denna är vårt inlägg om lagfart!

Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version