11 bilar du aldrig ska köpa

11 bilar du aldrig ska köpa – undvik dessa modeller och spara pengar

Att köpa bil är en av livets större ekonomiska beslut – ofta i samma kaliber som ett bostadsköp. Därför är det viktigt att inte bara tänka på bilens pris och utseende utan också på hela kostnadsbilden: underhåll, bränsleförbrukning, säkerhet och värdeminskning. I denna artikel förklarar vi djupgående varför vissa bilar helt enkelt inte är värda risken – oavsett hur lockande de kan verka vid första anblick.

Vi på Boekonomi.se vägleder dagligen svenskar i deras ekonomiska val. Att tänka långsiktigt gäller inte bara bolån och hemförsäkringar, utan även när du väljer bil – en investering som faktiskt ofta påverkar boendekostnaderna direkt. Söker du mer information om bilar så rekommenderar vi att du spanar in carguide.se, en komplett sajt när det kommer till bilar, guider och artiklar inom bilbranschen.

Vad utmärker en ”dålig bil”?

En dålig bil handlar inte enbart om prestanda – även en bil med kraftfull motor kan vara en dålig investering om den exempelvis har höga reparationskostnader, dålig säkerhet, snabb värdeminskning eller usel bränsleeffektivitet.

Vanliga faktorer som gör en bil till en dålig investering:

  • Frequent rapporterade fel i årsrapporter eller bilägarundersökningar
  • Höga reparationskostnader och reservdelar
  • Låg tillförlitlighet över tid
  • Dåliga säkerhetsbetyg
  • Snabb värdeminskning

Vi har sammanställt 11 bilmodeller som experter, verkstäder och konsumentundersökningar pekar ut som särskilt problematiska. Märk väl att enstaka exemplar kan fungera bra – men risken är större än vanligt med följande modeller.

1. Chrysler 200

Chrysler 200 var tänkt att vara företagets kompakta, prisvänliga modell som skulle konkurrera med Honda Accord och Ford Fusion. Dock slutade modellen abrupt 2017, vilket säger mycket. Modellen har ökänt rykte för sin usla växellåda som ofta ger upp efter bara några tusen mil.

Den fick också svidande kritik från konsumentorganisationer för sin korta livslängd och dåliga körkomfort.

2. Fiat 500

Fiat 500 må vara charmig med sin retrodesign, men under ytan gömmer sig många bekymmer. Den har extrema problem med elektroniken och interiören åldras snabbt – inte idealiskt för svenska klimat. Tillgängligheten på reservdelar är ofta begränsad och verkstäder rapporterar regelbundet om komplicerade tekniska fel.

En annan aspekt är värdeminskningen. Många som försöker sälja sin Fiat 500 i andrahand får långt under marknadsvärdet. Enligt Autoweek hör Fiat 500 till modellerna med störst värdefall på marknaden.

3. Dodge Journey

Dodge Journey är ett gott exempel på när en SUV ser prisvärd ut men är ett dolt kostsamt misstag. Den saknar både modern teknik och tillräcklig säkerhetsutrustning. Dessutom har den noterats för bränsleslukande motor samt konstant återkommande varierande mekaniska problem.

Bilägare rapporterar dessutom om rostproblem tidigare än förväntat – vilket gör att kostnaden för långvarig användning snabbt blir avsevärd.

4. Mini Cooper (äldre modeller)

Mini Cooper är känd för sin ikoniska design, men dess äldre generationer (särskilt 2006–2011) har en väldigt låg tillförlitlighetsgrad. Problem med kylsystemet, koppling, och turboladdaren är vanliga.

Reparationer tenderar också att vara dyra då BMW äger märket, vilket innebär tyska reservdelar och kostsamma serviceställen.

5. Chevrolet Aveo

Denna nedlagda småbil från Chevrolet var ett vanligt alternativ inom budgetsegmentet. Men lågpriset motsvaras också av låg kvalitet, med billig inredning, dålig krocksäkerhet och undermålig drivlina.

Att hitta begagnade exemplar med få problem är minst sagt utmanande. Organisationer som IIHS har gett modellen låga betyg i flertalet testsituationer.

6. Nissan Juke

Även om Juke till viss del charmade marknaden med sin unika form, har den genom åren fått mycket kritik för dålig sikt, låg komfort och inkonsekvent växellåda. CVT-växellådan är ett särskilt problem som visat sig vara både opålitlig och dyr att laga.

Både verkstäder och bilägare varnar för att köpa en Juke utan garanti.

7. Jeep Renegade

Renegade lanserades för att ge fans av Jeep en kompakt SUV med stadskaraktär. Tyvärr föll modellen snabbt i onåd på grund av otillräcklig byggkvalitet och högt bränsleförbruk. Bilens interiör tenderar att skramla och plastdelar slits lätt.

Jeeps generella problem med hållbarheten stärker varningssignalen – något som även bekräftas i konsumentdata från USA.

8. Renault Laguna (Tredje generationen)

Laguna var en storsäljare i Europa, men tredje generationens modeller (2007–2015) plågas av elektroniska problem samt svag fjädring. Flera biltester rapporterar om bilar som tappat funktioner som navigation och AC långt innan miltalen förväntats nå sitt klimax.

Reservdelar är ofta dyra i Sverige, och andrahandsvärdet är mycket lågt, vilket gör den till ett dyrt långsiktigt val.

9. Ford EcoSport

Trots sitt namn som antyder både ekonomi och sport är EcoSport en modell som har svårt att leverera på båda punkter. Bilen dras med högt rullmotstånd, bullrig motor och undermålig fyrhjulsdrift.

Flera expertrecensioner anger att känslan bakom ratten är mer lastbil än lätt SUV – något som i kombination med begränsad lastkapacitet gör modellen tveksam för svenska vägförhållanden.

10. Cadillac CTS (äldre modeller)

CTS må ha den typiska amerikanska lyxlooken, men bakom fasaden finns flera svagheter. Modeller från åren innan 2013 uppvisar allvarliga växellådsproblem och svaga bromssystem. Dessutom har flera säkerhetssystem visats vara opålitliga i tester.

Ägarna rapporterar också om hög bränsleförbrukning som gör modellen ekonomiskt olönsam i dagligt bruk.

11. Mitsubishi Mirage

Billig är sällan bra – och Mirage är ett tydligt exempel. Den är bland de långsammaste bilarna på marknaden och har mycket låg betygssättning för förarupplevelse. I konsumentundersökningar poängteras även att Mirage lider av högt vägljud, instabilitet i högre hastigheter och låg säkerhetsnivå.

Trots sitt låga nypris tenderar modellen att tappa värde orimligt snabbt, vilket gör den till ett tveksamt ekonomiskt val i längden.

Hur påverkar ett dåligt bilköp din boendeekonomi?

Även om du kanske ser bil och boende som två olika ekonomiområden, så finns flera kopplingar. Till exempel påverkar bilens kostnader direkt din boendekostnad, särskilt om du skjuter på amorteringar eller tvingas ta lån för dyra bilreparationer.

Ett misstag i bilköpet kan därmed leda till att du får svårare att spara till bostad, eller behöver dra ner på andra hushållsutgifter.

FAQ – Vanliga frågor om att välja rätt bil

Vad ska jag prioritera vid bilköp?

Du bör fokusera på tillförlitlighet, låga underhållskostnader, god bränsleeffektivitet, säkerhet och rimligt värde i andrahandsmarknaden. Använd konsumentrapporter och betyg från Trafikverket och andra testinstitut för att avgöra kvalitet.

Hur vet jag om en bilmodell har en historik av problem?

Besök sidor som CarComplaints eller titta på undersökningar från Consumer Reports. I Sverige kan du även prata med bilmekaniker eller verkstäder för att höra vilka modeller som oftast kommer in för reparation.

Bör jag undvika billiga bilar helt?

Inte nödvändigtvis. Det finns prisvärda modeller som fungerar utmärkt i många år. Problemet är ofta att vissa budgetbilar tillverkas med sämre komponenter. Gör ordentlig research och välj en modell med bevisad tillförlitlighet.

Hur påverkas min kredit om jag måste ta billån?

Ett billån påverkar ditt kreditutrymme precis som ett bostadslån. Din amorteringsgrad ökar, vilket kan påverka din möjlighet att få andra lån, inklusive bolån.

Hur påverkar bilen min försäkringskostnad?

Vissa modeller har högre skadefrekvens och stöldrisk, vilket gör att försäkringspremierna blir högre. Detta kan påverka hela hushållsbudgeten. Kontrollera försäkringskostnader innan du köper en bilmodell.