Värdera din bostad – viktigt att sätta rätt pris

värderad in bostad

För dig som ska sälja en bostadsrätt eller kanske ett hus behöver du först och främst värdera din bostad för att veta vilket pris du ska lägga ut den för. Men det är inte bara och bara att värdera en bostad, det finns många saker att ta med i beräkningen. Mäklaren kan hjälpa dig att värdera din bostad till rätt pris. Men det kan vara bra att i förhand ta fram all dokumentation du har om bostaden. Det kan handla om allt från den första objektsbeskrivningen från när du själv köpte huset till uppgifter från Lantmäteriet, olika renoveringar som gjorts under åren och liknande. 

Värdera din bostad utifrån Läget

En av många olika faktorer som påverkar bostadsvärdet är bland annat läget. Om du har ett hus i centrala Stockholm kan du räkna med att bostadsvärdet är extremt högt. Bor du däremot en bra bit utanför centrum i en mindre stad mitt i landet är det inte säkert att just läget är något som kommer vara positivt för boendet. Då är det andra saker man få kolla på för att få upp värdet av en bostad. När du anlitar en mäklare slipper du själv undersöka hur marknaden ser ut i just ditt geografiska område. Mäklaren, har, med lite tur, redan haft flertalet försäljningar av likvärdiga objekt i samma område. Fördelen då är att mäklaren förmodligen även har en lista med bra kontakter inför visningen.

Boekonomi rekommenderar att när du planerar att sälja din bostad använda sig av Hitta en Mäklare som är helt kostnadsfritt!

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Renoveringar – stor prishöjare

Om du säljer en bostad som du själv bott i ett par år är det mycket möjligt att du även gjort diverse renoveringar, ombyggnation eller tillbyggnader. Allt sådant är viktiga parametrar när mäklaren ska värdera din bostad. Om huset eller lägenheten har nyrenoverat badrum och kök kommer detta påverka priset mycket positivt. Särskilt om du har neutrala färger eller exklusiva material som äkta marmor och vackra parkettgolv.

Värdera din bostad utifrån Utsikt och Område

Detta hör ihop med läget men även du som bor i en liten stad långt ifrån storstäder har möjlighet att få ett högt bostadsvärde om du bor med vacker utsikt. Havsutsikt är det mest eftertraktade när det kommer till utsikt så om du har ett hus framför havet är du halvvägs hemma med ett bra bostadsvärde. Sedan kan det även vara väldigt bra om bostaden ligger inom relativt nära avstånd från saker som skolor, dagis, mataffärer och köpcentrum. Eller om du bor inom en timme från en storstad. Även närhet till busshållplatser är bra eftersom de som köper ett hus eller en stor bostadsrätt kanske har eller planerar att skaffa barn.

Skicket är viktigt när du ska värdera bostad

Självfallet är bostadens skick en viktig parameter för bostadsvärdet. Om du exempelvis har ett nyrenoverat eller kanske nybyggt hus kommer detta också ha ett högre värde. Men även hus eller lägenheter med historia, ovanliga planlösningar och spännande vinklar kan göra bostaden mer intressant. En sliten sekelskifteslägenhet kan ändå värderas högt på grund av potentialen.

Innan du kontaktar mäklaren

Även om mäklaren gör det mesta och tar reda på det som behövs för att värdera din bostad finns det en del dokument som du som ägare till bostaden har. Försök att leta rätt på följande papper inför kontakten med mäklaren för att snabba på värderingen.

  • Köpekontraktet
  • Planritning över bostaden, det ska även stå med hur stor den är.
  • En sammanställd lista över allt som ingår.
  • Dokument på månadskostnaden för bostaden.
  • Dokument och sammanställning av samtliga driftkostnader
  • Lånehandlingar som fortfarande är aktuella.
  • Samtliga kvitton du kan hitta som rör saker som på något sätt förbättrat bostaden. Det kan handla om renoveringar, ombyggnationer eller nybyggen. Kanske har du köpt en jättedyr jacuzzi som ingår?

Är det värt att lägga pengar på att fixa till?

Det kan ibland vara värt att göra vissa reparationer eller renoveringar innan du börjar annonsera. Särskilt om det är enklare saker som annars riskerar att dra ner bostadsvärdet rejält. Det är ofta bra att måla vitt på väggarna om du i nuläget har utdaterade och slitna tapeter. Lägga ett klick-golv om du i nuläget har fula plastmattor överallt. Det är alltid en vågskål mellan hur mycket du vill betala för att fixa till skavanker och när du ska låta det vara. Till exempel kan det absolut vara värt att måla om, byta ut någon gammal trasig planka i fasaden eller fixa till den där lådan som kärvar. Men att lägga hundratusentals kronor på att exempelvis installera bergvärme eller byta tak för att öka bostadsvärdet kanske är att ta i.

Endast en indikation

Tänk på att en bostadsvärdering endast är en indikation på vad ditt hus eller din lägenhet är värd idag. Även om det är en korrekt och bra fingervisning är bostaden i slutändan endast värd det som någon väljer att betala. Det är bra att i förväg bestämma dig för ett minimipris gällande försäljningen. Om du inte får den summan du vill ha så bör du inte sälja. Likaså om du får den lägsta summan du satt för dig själv.

Målgrupp

Även om du kan locka till dig fler intresserade köpare om du väljer att sälja en bostad som är så normativ som möjligt, till exempel ett vitt och fräscht hus med vitkaklat badrum, är det inte säkert att detta kommer ge dig det högsta försäljningspriset. Ibland är det bättre att nischa försäljningen. Ibland dyker det upp spännande objekt på Hemnet.se som är helt galna, jättegamla eller med stor potential. Denna sortens objekt brukar vanligtvis inte locka till sig den största gruppen intresserade köpare. Men om någon eller ett par väl fastnar för den stilen kan du ofta räkna med att priset och budgivningen drar iväg. 

Precis som med allt annat handlar det alltid om att mäta för- och nackdelar. Och även om du har funderat över att renovera badrummet inför försäljningen är det ändå inte säkert att den nya köparen vill ha det så. Då kan det vara bättre att sälja något billigare och slippa lägga den stora investeringskostnad som en badrumsrenovering innebär.

Tips från mäklare

När det kommer till en bostadsvärdering finns det alltså en del saker du som säljare har möjlighet att göra för att pressa upp priset. Till exempel genom enklare renoveringar och fix i hemma. Det är väldigt ofta små detaljer som får priset att droppa flera hundratusentals kronor. Se till att gå över alla väggar för att spackla igen eventuella hål. Även enklare saker som att fixa till slitna dörrfoder, rätta till sneda eller trasiga lister och liknande är värt att göra. 

När du väl valt att anlita en mäklare bör du använda dig av personens kunskap och erfarenhet. Det krävs utbildning och erfarenhet för att bli skicklig som mäklare. Med andra ord kan en vanlig person i stort sett aldrig mäta sig med en professionell mäklare. De vet exakt vad de gör, hur de kan hjälpa dig öka bostadsvärdet, vem de ska kontakta och hur de ska sköta visningen för att göra så många som möjligt intresserade. Använd mäklarens expertis, du betalar ju ändå för den! Läs mer om vad en mäklare gör här!

För dig som inte anlitar mäklare

Det går naturligtvis att sälja en bostad utan hjälp av en mäklare. Men en bostadsvärdering behövs ju. Du kan betala för en så kallad oberoende värdering. Då kommer en besiktningsman och kontrollerar bostaden och tar med samtliga parametrar, precis som en mäklare, och ger en värdeuppskattning. Viktigt när du ska få bostaden värderad är att välja någon som kan området och som har lokal kännedom. Då vet personen mycket mer, vad som är attraktivt i staden och i närheten och andra detaljer som någon utomstående mäklare skulle kunna missa. 

Hoppas du fått med dig ett par värdefulla tips inför din försäljningsresa. Att göra en bostadsvärdering kan också vara bra för att omförhandla sina lån.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *