Renoveringslån – till ditt nya kök!

Låna till Köksrenovering

Ett renoveringslån kan komma att vara nödvändigt när du planerar att göra om det gamla köket som länge sett tråkigt..
Här får du råd och tips om hur du bäst finansierar denna relativt stora kostnad & investering.

För det är en investering det handlar om. Köket är en central del i ett hus och något som alla vill ha funktionellt och fint. Många gånger blir det därför värdehöjande, dvs en investering.

Olika sätt att Finansiera en Renovering av Köket

Att renovera kök kostar ganska mycket pengar och hur detta ska finansieras är självklart en stor fråga att lösa innan beslutet tas.
Att ta ett renoveringslån är för många ett måste. Det är viktigt att förstå vilket sätt man väljer att få fram pengarna och vad det kostar att låna.
Några alternativa sett att säkra din finansering när du planerar att renovera köket är:

 • Besparingar – Har du sparat pengar sedan tidigare för t ex en renovering så är det självklart ett ”billigt” sätt att använda dessa pengar. Tänk dock på att inte helt tömma era sparkonton. En buffert för oförutsedda utgifter bör (eller helst ska) alltid finnas.
 • Lån av familj/bekanta – Att låna av familjen eller någon bekant brukar vara billigare än att gå till banken. Men tänk dig för noga innan du går den vägen. Pengar har många gånger splittrat den mest välmående relation.
 • Renoveringslån UTAN Säkerhet – Du tar ett vanligt privatlån eller blancolån. Det är relativt enkelt att få detta lån, förutsatt att din ekonomi är i ordning, men räntan blir lite högre.
 • Renoveringslån MED Säkerhet – Här bakar du istället in renoveringslånet i ditt befintliga bolån. Vilket blir billigare än ett blancolån men det måste då finnas ett övervärde i bostaden. Du kan inte låna till mer än 85% av bostadens värde.
 • Byggnadskreditiv – En kredit du som privatperson eller företag kan ansöka hos banken om du planera att bygga nytt, bygger om eller genomför tillbyggnationer. Vid slutförd byggnation löses krediten genom att bolån tecknas på kostnaden. Detta är ett alternativt till bolån.

Renoveringslån Utan Säkerhet

Ett renoveringslån UTAN säkerhet är en mycket vanlig lösning när det kommer till de större renoveringarna som vi gör i våra bostäder, såsom kök eller badrum.

Det handlar om ett vanligt privatlån som vi också kallar blancolån.

Tänk på att innan du tar lånet ha en bra uppskattning över kostnaden för renoveringen så att du inte behöver avbryta mitt i pga av det blev dyrare än vad du lånat upp till. Viktigt är också att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig så att du får de bästa möjliga villkoren för ditt renoveringslån.

Fördelar

 • Att ta ett blancolån går snabbt. Du kan ha pengarna på kontot redan samma dag i vissa fall, lite beroende på beloppet du lånar.
 • Det är enkelt. Du behöver bara veta beloppet du behöver låna. Du slipper räkna ut lånbelopp mot befitliga lån som finns på bostaden sedan innan.

Nackdelar

 • Du får betala en lite högre ränta än om du tar lån med säkerhet.
 • Tillsammans med amorteringar kan månadsbeloppet bli för högt om du har en redan ansträngd ekonomi.

Efter köksrenovering är gjord kan du försöka baka in lånet i ditt befintliga bolån. Har du fått en värdehöjning på bostaden kan banken gå med på detta. I alla fall värt att kolla upp.

Renoveringslån Med Säkerhet

Renoveringslån MED säkerhet betyder att du bakar in lånet i ditt befintliga bolån. Du utökar alltså ditt bolån. Men för att kunna göra detta måste det finnas ett övervärde i din bostad. Bostaden måste vara mer värd än ditt bolån.
Det finns olika typer av bolån och beroende på det du avtalat om vid köpet av din bostad beror på de villkor du kan få vid omförhandling av ett nytt lån

Gränsen ligger vid 85%. Ditt bolån idag måste alltså vara på mindre än 85% av bostadens värde. Tänk då också på att ditt nya lånebelopp läggs till dessa procent.

Fördelar

 • Du får en bättre ränta = lägre månadskostnad.
 • Enklare administration. Du har fortfarande bara ett lån att hålla koll på.

Nackdelar

 • Om ditt bolån teckandes innan amorteringskravet kom och du väljer att utöka detta nu så kan du bli tvungen att börja amortera.
 • Det är inte lika enkelt och direkt som ett blancolån.

Det är alla gånger att föredra att baka in renoveringen i ditt nuvarande bolån. Men det är dock inte heller ett alternativ för väldigt många hushåll.

Byggnadskreditiv

Ett Byggnadskreditiv kan tecknas när vid ombyggnation eller tillbyggnad befintlig bostad alternativt vid nybyggnation. Vid mindre arbete på befintlig bostad bör man ansöka om bolån alternativt utöka sitt befintliga bolån. Just på grund ut av att ett utökat bolån generellt ger lägre kostnader än vad byggnadskreditiv ger. Det beror främst på att bolån baseras på den befintliga säkerheten som finns i bostaden.

Fördelar

 • Du behöver ingen säkerhet för att få en kredit beviljad
 • Betala dina fakturor löpande och kom igång med din renovering / byggnation
 • Flexibelt: Lägg om krediten till vanligt bolån när bygget är färdigt

Nackdelar

 • Högre månadskostnader = hög ränta vid kreditiv (+4-5% beroende på bank)
 • Tillsammans med andra kostnader så som amortering, räntor kan detta alternativ påverka din totala ekonomi

Beräkning av Din Nuvarande Belåningsrad

Här är ett enkelt sätt att räkna för att få fram din belåningsgrad:

Bolånets storlek (ditt nuvarande bolån, ej inkluderat kontantinsats)

delat med

Bostadens Marknadsvärde (om ingen ny värdering är gjord sedan köpet är det köpesumman som gäller)

Ex. 750 000 (lån) / 1 000 000 (värde) = 0,75 | 75% Belåning

Att Tänka på När Du Renoverar Kök

När vi ändå diskuterar köksrenoveringar så vill vi också kasta in några tips som är värda att ta med i planeringen av renoveringsprojektet.

 • Uttag – Då tänker vi på både eluttag och t ex USB uttag. Tänk till med planeringen av dessa.
 • Funktion – Visst ska det vara snyggt men tänk funktion i första hand. Du spenderar väldigt mycket tid i köket görandes olika sysslor.
 • Arbetsytor – Du kan i stort sett inte få för mycket arbetsytor. Mer är alltid bättre :)
 • Alltid Dubbelho – Eller iaf en extra stor.
 • Ugnsplacering – Tänk efter. Om det går, lyft upp ugnen från golvnivån.
 • Öppen eller Dold Förvaring – Vad gillar du? Kanske en bra mix av både och.
 • Kryddorna – Vi har väldigt mycket kryddor men de är ganska fula och inget man vill ha framme. Fixa en bra kryddlåda nära spisen.

Där har du några av våra tips. Det gäller att tänka till innan och tänk på flera olika scenarier för att få till det perfekta köket. Eller iaf komma så nära som möjligt. Lycka till!

Gör ny Värdering av Bostaden efter Renovering

Se till att göra en ny värdering av bostaden efter att renoveringen är klar.

Alla renoveringar gör inte att värdet höjs på din bostad men de flesta gör ändå det. Mycket handlar om dina val och hur väl renoveringen är utförd. En stor faktor är också prisnivån i området gentemot kostanden för själv renoveringen.

Har du fått en högre värdering så kan du ta med denna till din bank och förhandla om dina villkor.

Dags att Välja Hur Du Ska Finansiera Din Köksrenovering

Så det återstår det för dig att välja vilken typ av finansiering eller renoveringslån som passar just dig och din familj bäst.

Den stora faktorn handlar såklart om månadskostnader och vad er ekonomi klarar av.

Hoppas att denna artikel gett dig bra råd och lite mer kött på benen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *