Vad är bilregistret – och hur det kan hjälpa dig få koll på ekonomin

bilregister

Är det dags att köpa en ny bil? Bilregistret eller vägtrafikregistret är ett snabbt sätt att kolla upp tidigare ägare och status på bilen. För dig som redan är bilägare finns också bra användningsområden av registret och som hjälper dig hålla koll på utgifterna.

Bilen är idag en självklar del av hemmet för många hushåll. Den fungerar både som en frihet och trygghet i vardagen – att kunna åka iväg med familjen eller vännerna över en helg eller ta en snabb tur till mataffären för att handla nödvändigheter. Tyvärr innebär ju bilen som bekant också kostnader, i form av till exempel bränsle, service, reparationer, försäkring och skatt.  

Håll koll på utgifter med bilregistret

Men, som tur är, finns det också smarta knep för att minska på utgifterna så mycket som möjligt vad gäller fordonen i hemmet, och på så vis få mer över av din lön varje månad. Ett av dessa knep är bilregistret, även kallat vägtrafikregistret, som vid köp av ny bil kan komma med viktig information och hjälpa dig hålla koll på dina befintliga fordon. Det är Transportstyrelsen som driver och utvecklar vägtrafikregistret, där alla svenskregistrerade fordon ska ingå, till exempel personbilar, motorcyklar, släpvagnar och lastbilar.

Bilregistret innehåller information om bland annat ägare och skatter för fordonet, så att du kan kolla upp vem som äger bilen med hjälp av ett registreringsnummer. Andra länder har liknande register för fordon, men det unika för Sverige är att informationen är offentlig. Det innebär att du till exempel kan se fordonsuppgifter som skatt och därmed hålla koll på egna fordon, eller eventuella fordon som du funderar på att köpa.

Sök på registreringsnummer

För att få fram uppgifter om en bil eller annat fordon söker du helt enkelt på registreringsnumret. Detta kan du göra via bland annat Transportstyrelsens hemsida, Transportstyrelens app ”Vem äger bilen” eller via sajten biluppgifter.se. Då kan du snabbt på frågor som nuvarande ägare, tidigare ägare, besiktningar, modell och skatt. Detta ger extra trygghet när du planerar att köpa begagnad bil eftersom du snabbt kan dubbelkolla om de påstådda uppgifterna från försäljaren stämmer.

Ifall bilen skulle ha användningsförbud eller vara avställd framgår även detta. Du kan se när nästa besiktning senast måste inträffa och ta reda på när bilen först togs i bruk. Även tekniska data framgår, liksom årsskatt, vilket kan vara nyttig information både för egna fordon och fordon som du funderar på att köpa. Du slipper riskera tråkiga överraskningar när det är dags att betala skatten genom att på förhand ha koll på summan.

Tryggare bilköp med offentlig information

Även om Sveriges offentliga vägtrafikregister mötts av viss kritik under åren, framförallt då det eventuellt kan leda till bilstölder, så väger fördelarna tungt. Uppgifterna som finns om fordonets skick och status, liksom ägare och ålder, gör att köpet blir tryggare. Risken för att bli lurad minskar betydligt tack vare att fordonsuppgifterna är öppna för allmänheten att ta del av. Både företag och privatpersoner kan snabbt kontrollera fordonshistorik och ägaruppgifter genom olika kostnadsfria tjänster där man söker på registreringsnummer, utöver Transportstyrelens egen hemsida och app.

Fler tips för att minska bilens kostnader

När du har koll på alla viktiga uppgifter återstår det att se över hur du kan minimera utgifterna för bilen. Här följer fem viktiga punkter som var och en kan förbättra ekonomin genom att du får lägre bilkostnader:

  • Jämför bilförsäkringar för att hitta den bästa. Här handlar det dock inte bara om att hitta billigast möjligast försäkring, eftersom detta kan bli dyrt ifall en olycka inträffar. Se först och främst till att försäkringen täcker allt som du behöver, och välj sedan bort tillval som inte gynnar dig. Ta hjälp av en rådgivare om du är osäker.
  • Ge bilen regelbunden service för att förlänga livslängden, förebygga skador och upptäcka eventuella fel tidigt, innan de riskerar bli väldigt kostsamma att reparera.
  • Om du ska investera i en ny bil, överväg ifall el kan bli gynnsamt för ekonomin, till exempel om din bostadsrättsförening har laddstolpar.
  • Använd funktionen för eco-driving och samåk så mycket som möjligt med vänner, familj och kollegor.
  • Se över eventuella parkeringskostnader. Om du är beredd att ta en lite längre promenad mellan exempelvis jobbet och bilen kan det gå att hitta billigare eller gratis parkeringsplatser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *