Allt du behöver veta om Kontantinsats

Kontantinsats är ett begrepp som används i samband med att du ska köpa en bostad och ta ett bolån. Det är nämligen så att du vid köp av en bostad måste ha möjligheten att gå in med en viss kontantinsats – den del av den totala köpesumman som du måste betala själv med dina egna pengar. Kontantinsatsen ligger på 15 procent. Ska du ta ett bolån inför ditt bostadsköp kan du alltså ha möjligheten att låna 85% av bostadens pris, de resterande 15 procenten måste du gå in med på egen hand. Huruvida du själv finansierar kontantinsatsen är upp till dig – du kan spara till den eller låna till den. Nedan går vi igenom allt du behöver veta om kontantinsats?

Vad menas med kontantinsats?

Kort sagt är kontantinsatsen den del av ditt bostadsköp du måste finansiera på egen hand, det vill säga med dina egna pengar. De 15 procent som kontantinsatsen utgör gäller även då du ska ansöka om ett bolån – du kan därmed få låna upp till 85%. 

Låt säga att du vill köpa en bostad som kostar 2 miljoner SEK. För att du ska ha möjligheten att göra detta köp krävs det att du kan betala 15%, det vill säga 300 000kr, på egen hand. Resterande 1 700 000kr kan du få låna hos banken. Kan du däremot inte betala dessa 15 procent själv är det svårt att såväl få bolån som att finansiera ett bostadsköp. 

Räkna ut hur mycket du får låna här!

Handpenning kontra kontantinsats?

Det är lätt hänt att man som potentiell bostadsköpare blandar ihop begreppen handpenning och kontantinsats. Trots att de två liknar varandra har de i grund och botten två helt olika innebörd. 

En kontantinsats är som sagt de 15% du som bostadsköpare måste kunna betala med dina egna pengar, oavsett om du ska ta ett lån eller inte. Handpenning är istället de 10% du går in med som förskottsbetalning till bostadens säljare, som en säkerhet för er båda. 

Skillnaden ligger då i att handpenningen är en delbetalning av bostaden som ska betalas in ett par dagar efter att köpekontraktet skrivits på, medan kontantinsats har att göra med hur du kan fördela din betalning mellan lån och egna pengar. 

Att tänka på inför bostadsköp med bolån

Att köpa en egen bostad är något som de allra flesta av drömmer att göra en dag. Däremot är ett bostadsköp ett rätt svårt projekt, inte minst då det kostar väldigt mycket pengar. Trots att det idag är möjligt att ansöka om mängder av olika lån krävs det att du har ett visst kapital för att bostadsköpet ska vara möjligt.

För att du ska öka dina chanser om att en dag kunna köpa dig en egen bostad är ett bra tips att börja spara pengar rätt tidigt. Ju mer du kan spara och lägga undan för potentiella framtidsinvesteringar desto större tillgångar kommer du ha när det väl gäller. 

Med ditt sparade kapital kan du sen finansiera en kontantinsats eller handpenning, något som krävs för att du ska anses som en godkänd köpare. I och med att bostadspriserna idag är väldigt höga kan det krävas att du har ett hyffsat stort sparkapital för att du ska kunna betala kontantinsatsen. Klarar du det kan du ha möjligheten att låna resterande 85%. 
Läs mer om vad du bör tänka på när du ska köpa din första lägenhet här!

Låna till kontantinsats?

Att spara pengar är som sagt alltid bra då du på sikt kan bygga upp din egen trygga buffert för framtida investeringar. Om du däremot vill köpa en bostad rätt snart och av olika anledningar inte har tillräckligt mycket sparat kapital för att finansiera bolånets kontantinsats finns det andra alternativ att vända sig åt.

Idag är det nämligen möjligt att låna till kontantinsats. Detta framförallt om du köpt en ny bostad innan det att du sålt din gamla, eller då du nyligen har sålt en bostad och ännu inte fått tillgång till vinstpengarna och därmed inte kan finansiera ditt nya bostadsköp. 

Brygglån 

I en sådan situation kan du ansöka om ett så kallat brygglån. Det är ett tillfälligt lån som innebär att du kan täcka kontantinsatsen trots att dina pengar fortfarande är låsta i den gamla bostaden eller ligger pendlande i en pågående bostadsaffär. 

Andra lånealternativ

Om du däremot är i behov av att låna pengar till kontantinsatsen på grund av brist på sparat kapital finns det även där ett antal lånealternativ att se över. Vill du inte ta ett lån av en familjemedlem eller släkting genom att skriva ett skuldebrev, eller ansöka om att låna med en medlåntagare kan det vara möjligt att ta ett kontantinsatslån.

Detta ställer dock rätt höga krav på dig som bostadsköpare, inte minst på dina ekonomiska förutsättningar. För att få ta ett kontantinsatslån hos en bank krävs det att du har möjligheten att betala av såväl det lånet som ditt bolån trots höga räntor. Samtliga alternativ kan dock vara lösningar på en bolånesituation som inte går att lösa med egna finansiella medel. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *