Adressändring – Hur ändrar man sin folkbokföringsadress?

hur-gor-man-adressandring

Ska du flytta? Då är det hög tid att göra en adressändring hos Skatteverket. En adressändring görs i samband med att du gör en flyttanmälan. Det innebär att du ansöker om att ändra din folkbokföringsadress då du ska flytta. Det här gör man dels på grund av att du ska vara registrerad som skattebetalare i den kommun du bor i. Trots det ska en adressändring göras även om du flyttar till en ny bostad i samma kommun som tidigare. Fortsätt läsa för att få reda på allt som rör adressändring och hur man går tillväga för att ändra sin folkbokföringsadress!

Vad innebär adressändring?

När du ska flytta till en ny bostad, en ny kommun eller en helt ny stad. Då är det viktigt att du gör en så kallad flyttanmälan. En flyttanmälan innebär att du anmäler att du ska flytta. Vilket i sig leder till att du ändrar din folkbokförda adress. Det här kallas även för att göra en adressändring och är även kopplad till utskick från myndigheter samt post. 

Enligt skatteverket är adressändring något som alla måste göra då man ska flytta. Beroende på hur omständigheterna ser ut kring din flytt, hur länge du ska bo på den nya platsen. Samt om flytten är kopplad till en viss speciellt situation så kan kraven kring adressändring se lite olika ut. 

Varför göra adressändring?

Anledningen till att alla som ska flytta måste göra en flyttanmälan följt av en adressändring beror helt enkelt på lagringen av dina uppgifter. Du ska vara folkbokförd på den adress du bor på grund av att diverse myndigheter ska få korrekta uppgifter. Dessa myndigheter är exempelvis CSN, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. 

En sådan sak är exempelvis att du ska betala skatt till den kommun du bor i, där skattesatsen då kan vara varierande beroende på vilken kommun du tillhör. Även bostadsbidrag och barnbidrag kan se olika ut i olika kommuner, så för att allt ska gå rätt till är det viktigt att du är registrerad i rätt kommun. 

Vad händer om jag inte adressändrar?

Att göra en flyttanmälan och sätta igång med en adressändring är ditt eget ansvar. Gör du inte en adressändring för att få din folkbokföringsadress ändrad då du ska flytta riskerar du inte bara att missa olika utskick och få fel bidrag, utan det kan faktiskt även leda till böter och i värsta fall fängelse. 

Tillfällig adressändring

En form av adressändring är den som kallas för tillfällig adressändring. Det här innebär att du ska flytta till en ny bostad eller bo på en annan plats under en tillfällig period (mindre än ett års tid), men att du trots det vill göra en adressändring. Att ändra sin adress tillfälligt kan även innebära att man skickar sin post till en annan adress under en period. 

Hur gör jag en adressändring?

Ska du flytta är det, som vi tidigare nämnt, ditt eget ansvar att göra en så kallad flyttanmälan. När du gör en flyttanmälan via Skatteverket kommer de också upplysas om att du ska göra en adressändring för att ändra din folkbokföringsadress, detta så att dina uppgifter stämmer. 

Det bästa du kan göra är att få in och göra en flyttanmälan så fort du vet att du ska flytta och vilket datum du ska flytta. Se åtminstone till att den görs senast fem arbetsdagar innan flytten, eller senast en vecka efter. Att göra en flyttanmälan är inte alls svårt, och det finns tillgängligt för alla. För att göra en flyttanmälan gör du såhär:

  1. Gå in på Skatteverkets hemsida 
  2. Klicka dig vidare till folkbokföring
  3. Gå in på posten ”flyttanmälan” 
  4. Klicka på den gula kolumnen för att göra en flyttanmälan
  5. Logga in
  6. Se över dina uppgifter och fyll i de nya (se nedan)
  7. Fyll i vilka som flyttar och ange din nya adress 
  8. Kontrollera så att allt stämmer och signera med e-legitimation
  9. Spara din kvittens

Du kan även hitta hur du gör en flyttanmälan här.

Vad kostar adressändring?

Att göra en flyttanmälan för att sen gå vidare med en adressändring är en gratis tjänst som finns att hitta hos Skatteverket. Den finns tillgänglig för alla och är lätt att komma åt var du än är. Se till att göra din flyttanmälan och adressändring i tid för att undvika onödiga komplikationer. 

Hur lång tid tar adressändring?

För att din nya adress, det vill säga den korrekta folkbokföringsadressen ska gälla från och med det datum att du flyttar dit är det viktigt att flyttanmälan görs i tid. Så länge du gör anmälan senast 5 arbetsdagar innan det officiella flyttdatumet, och inte längre än en vecka efter det att du flyttat in ska adressändringen gälla från ditt inflyttningsdatum. 

Skulle det visa sig att du av någon anledning missat att anmäla din flytt i tid enligt Skatteverkets tidsram kan du alltid anmäla flytten i efterhand. Då kommer adressändringen att gälla från det datum som flyttanmälan görs. 

Mitt lägenhetsnummer – hur hittar jag det vid adressändring? 

En fråga som kan komma att dyka upp då du ska adressändra och anmäla din flytt till en ny bostad är vilket ditt lägenhetsnummer (länk till lägenhetsnummer) är. För att hitta lägenhetsnumret på din nya bostad kan du kolla i ditt bostadskontrakt. Det brukar även vara skrivet någonstans utanför bostaden för dig att hitta.

Anledningen till att lägenhetsnumret är något du alltid bör ha koll på har helt enkelt att göra med stora myndigheters insamling av olika uppgifter om bostaden. I vissa fall kan det även vara nödvändigt för dina postutskick.  

Vad kostar adressändring?

Att göra en adressändring hos Skatteverket kostar inget utan är helt gratis att göra för dig som planerar byta adress.

Hur gör man en adressändring?

En adressändring sker via Skatteverkets hemsida. Läs här för att se hur du ska gå till väga.

Hur lång tid tar adressändring?

När du skickat in din adressändring i tid via post så tar det ca 5 arbetsdagar.

När skall man göra en adressändring (flyttanmälan) ?

Flyttanmälan skall göras senast en vecka efter det planerade flyttdatum.
Om du gör anmälan i tid gäller den nya adressen från och med den dagen du flyttat.

När ska man använda c/o?

C/o skall användas som adresseringsuppgift framför namn och adress på den som skall ansvara för eller ta hand om en försändelse som nås till den avsedda adresstaten – alltså den person X som ska ta hand om posten då person Y av någon anledning inte kan ta emot den själv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *