Mäklararvode 2020 – Vad är rimligt att betala din mäklare i arvode?

Vad är ett rimligt Mäklararvode?

När du är i stånd med att göra en av ditt livs största affärer så vill du ha koll på saker och ting. Det gäller självklart även vad du får betala för mäklararvode som hjälpen vid denna affär. Här fokuserar vi på den tjänst som en Mäklare gör åt dig vid försäljning av din bostad.

Så vad är rimligt och normalt att du får betala en mäklare i arvode/provision eller avgift?

Vi kommer alldeles strax till ungefärliga summor och procent. Men först måste vi säga att det självklart skiljer sig åt från ett företag till ett annat, precis som i alla andra branscher. Det kan även skilja sig åt inom samma mäklarföretag.

En annan stor faktor är naturligtvis vart du bor. Det är skillnad mellan Stor Stockholm och längre ut på glesbygden. Men nu nog om det, nu tar vi lite fakta!

Mäklararvode – Normalt arvode för 2020

För att du ska kunna kunna jämföra mäklarens arvode eller så kallade ”provision” på ett enkelt och smidigt sett kan du följa några av våra exempel nedan. Ta det dock inte som absoluta sanningar utan en vägledning till en bättre affär när du planerar att sälja din fastighet.

Försäljningspris (kr)Normalt Mäklararvode (kr)
0 – 999.00025.000 – 40.000
1.000.000 – 1.999.00035.000 – 55.000
2.000.000 – 2.999.00055.000 – 95.000
3.000.000 – 65.000 –

Mäklararvode i Sverige – Statstik för 2020

Här är några genomsnittliga siffror (statistik från Mäklarofferter.se för 2020)

  • Genomsnittligt Mäklararvode: 56,292 Kr
  • Genomsnittlig Procent: 2,9 %
  • Vanligast Arvodestyp: Fast Arvode
statistik för mäklararvoden i Sverige 2020

Är det skillnad på Arvodet om du säljer Småhus gentemot Bostadsrätt?

Ja det är det faktiskt. Det är som oftast dyrare att låta en mäklare sälja din hus/villa (även fritidshus) än att låta en mäklare sälja din bostadsrätt. Anledningen är att det är mer jobb och ansvar vid småhusförsäljning än att ”endast” sälja bostadsrätt.

Det kan skilja så mycket som upp till 50 % på provisionerna.

Förhandla om arvodet med Mäklaren/arna

Du ska alltid se till att förhandla om arvodet som mäklaren eller mäklarföretaget vill ha. Det finns alltid en förhandlingsmån. Även om det känns som ett standardupplägg.

Se även till att kontakta flera olika mäklare och jämför innan du planerar att gå vidare i försäljningen av din bostad. Har du kött på benen när du går in i ”förhandlingen” så är det mycket enklare att få till en bättre deal. Och även om ni inte skulle få ner procenten så kanske ni kan baka in andra tjänster i mäklaruppdraget.

Varje mäklare har även olika kunskap om området samt om just specifikt ditt objekt – en viktigt process i försäljningen är att sätta rätt pris när du värderar din bostad.

Några Olika Upplägg för Mäklarprovisionen

Alla fastighetsmäklare följer inte samma sorts provisionsmodell. Det finns några olika exempel som du ska stöta på. Ibland får du välja eller så använder sig mäklaren av endast en typ.

De vanligaste är dessa tre:

  • Fast Arvode – Mäklaren tar ett fast arvode oavsett slutpriset på bostaden. För dig som säljare är det skönt att veta exakt vad du kommer att få betala. Dock ger detta ingen extra morot till mäklaren att ge det där lilla extra.

Exempel: Du säljer din bostad för 1.000.000 kr. Ni har kommit överens om ett fast mäklararvode på 35.000 kr. Då är det också det du kommer att få betala för tjänsten.

  • Procentsats – Mäklaren tar här en viss procent av det slutgiltiga försäljningspriset. Oftast en procentsats mellan 2 – 5 procent. Här blir då mäklarens provision högre vid ett högre försäljningspris.

    Ofta förekommer också en bottennivå med ett minsta provisionsbelopp som t ex 40.000 kr.

Exempel: Du säljer din bostad för 1.000.000 kr. Ni har kommit överens om en procent på 3,5 %. Mäklarens arvode blir då 35.000 kr. Skulle det dock finnas ett villkor för lägsta möjliga arvode på 40.000 kr så skulle ni i detta fall betala mäklaren 40.000 kr.

  • Stegrande Provision – Är en resultatbaserad provisionsmodell där ni bestämmer en fast grundsumma. Sedan tillkommer en viss procent på den del som överstiger en förutbestämd köpeskilling. Kan även kallas prisstege.

Exempel: Ni säljer en bostad för 1.100.000 kr. Ni har kommit överens om ett fast arvode på 30.000 plus 10 % av det som överstiger 1.000.000 kr. I detta fall betalar ni då 40.000 kr ( 30.000 + 10.000 (10 % av 100.000 = 10.000)).

Räkna Ut Mäklararvode

Använd vår lilla uträknare här nedan. Fyll i dina uppgifter så får du svaret svart på vitt!

Vad tar en Mäklare för ett så kallat Skrivuppdrag?

Ett skrivuppdrag är en tjänst där mäklaren endast sköter allt pappersarbete kring bostadsaffären. Väldigt bra att använda sig av när ni redan har en köpare till bostaden.

Vid ett skrivuppdrag får du räkna med att betala från 10.000 upp till ca 25.000 kronor.

Mäklararvodet är Avdragsgillt!

Du har väl inte missat att mäklararvodet du får betala vid din försäljning är avdragsgillt. Det innebär att du får dra bort arvodet från din vinst. På så vis minskar vinstskatten du får betala.

Detsamma (fast tvärtom) gäller om du istället gör en förlust på försäljningen. Då ökar den skatt du får tillbaka på förlusten du gjort.

Tänk dock på att Mäklararvodet inte är allt!

Försök att inte stirra dig blind på endast arvodet som mäklaren begär. Billigast är inte bäst. Det är så många andra faktorer som påverkar. En bra mäklare kanske bidrar till ett högre försäljningspris så att även om hen var lite dyrare så får ni ut mer i slutändan ändå.

Ett exempel från vår senaste försäljning; där hade jag gladeligen betalat ett högre mäklararvode för en lite bättre mäklare och tjänst. Även om slutpriset blivit det samma som det nu blev. Hon gjorde helt enkelt inte jobbet som vi ansåg att hon borde gjort.

Slutord

Där har vi så gått igenom det mesta kring mäklarens arvoden och provisioner. Hoppas har du fått en bra bild av vart det ligger. Använd dessa siffror nästa gång du sitter med en fastighetsmäklare inför en ny försäljning.

Har du siffror och procent på vad du betalat? Lämna en kommentar så hjälper du både oss som andra i samma sits. Tack!

Fotnot: Alla belopp vi anger är inklusive moms.

Vad är rimligt att betala din mäklare i arvode 2020?

Beroende på vart du bor skiljer sig arvodet markant. Ett genomsnittligt mäklararvode för 2020 är 56,292 kr – motsvarande ca 3% av försäljningsvärdet som betalas ut i en provision.

Vad är mäklararvode / provision?

Arvode eller provision är det en mäklare får vid en lyckad försäljning av bostaden. Provisionen är det du har avtalat med din mäklare innan en försäljningsprocess påbörjas. Den vanligaste formen av provision är fast provision. Men det finns även rörlig provision som är ett % belopp som bestämt

Hur mycket tjänar en mäklare?

Beroende på vart du jobbar som mäklare så skiljer sig lönen ganska mycket. Medellönen som mäklare i Sverige är 38,000 kr. En mäklare i Stockholm kan tjäna så mycket som 40,000 kr och i Blekinge 50,000 kr

Hur många procent tar en mäklare?

Beroende på vem du planerar att sälja din bostad är procentsatsen olika – men ett genomsnitt i Sverige ligger på ca 3% av försäljningsbeloppet på fastigheten.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Ja. Vid en försäljning av din bostad får du dra av arvodet mot din vinst – på så vis sparar du pengar genom att du minskar vinstskatten vid en lyckad försäljning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *