Mäklararvode – Vad är Rimligt att Betala 2020?

Vad är ett rimligt Mäklararvode?

När du är i stånd med att göra en av ditt livs största affärer så vill du ha koll på saker och ting. Det gäller självklart även vad du får betala för hjälpen vid denna affär. Här fokuserar vi på den tjänst som en Mäklare gör åt dig vid försäljning av din bostad.

Så vad är rimligt och normalt att du får betala en mäklare i arvode/provision eller avgift?

Vi kommer alldeles strax till ungefärliga summor och procent. Men först måste vi säga att det självklart skiljer sig åt från ett företag till ett annat, precis som i alla andra branscher. Det kan även skilja sig åt inom samma mäklarföretag.

En annan stor faktor är naturligtvis vart du bor. Det är skillnad mellan Stor Stockholm och längre ut på glesbygden. Men nu nog om det, nu tar vi lite fakta!

Normalt Mäklararvode för år 2020

För att du ska kunna jämför olika mäklare mot varandra så följer här några exempel. Ta det dock inte som absoluta sanningar utan en vägledning.

Försäljningspris (kr)Normalt Mäklararvode (kr)
0 – 999.00025.000 – 40.000
1.000.000 – 1.999.00035.000 – 55.000
2.000.000 – 2.999.00055.000 – 95.000
3.000.000 – 65.000 –

Statistik över Mäklararvoden i Sverige

Här är några genomsnittliga siffror (statistik från Mäklarofferter.se för 2020)

  • Genomsnittligt Mäklararvode: 56,292 Kr
  • Genomsnittlig Procent: 2,9 %
  • Vanligast Arvodestyp: Fast Arvode
statistik för mäklararvoden i Sverige 2020

Är det skillnad på Arvodet om du säljer Småhus gentemot Bostadsrätt?

Ja det är det faktiskt. Det är som oftast dyrare att låta en mäklare sälja din hus/villa (även fritidshus) än att låta en mäklare sälja din bostadsrätt. Anledningen är att det är mer jobb och ansvar vid småhusförsäljning än att ”endast” sälja bostadsrätt.

Det kan skilja så mycket som upp till 50 % på provisionerna.

Förhandla om arvodet med Mäklaren/arna

Du ska alltid se till att förhandla om arvodet som mäklaren eller mäklarföretaget vill ha. Det finns alltid en förhandlingsmån. Även om det känns som ett standardupplägg.

Se även till att kontakta fler mäklare och jämföra. Har du kött på benen när du går in i ”förhandlingen” så är det mycket enklare att få till en bättre deal. Och även om ni inte skulle få ner procenten så kanske ni kan baka in andra tjänster i mäklaruppdraget.

Några Olika Upplägg för Mäklarprovisionen

Alla fastighetsmäklare följer inte samma sorts provisionsmodell. Det finns några olika exempel som du ska stöta på. Ibland får du välja eller så använder sig mäklaren av endast en typ.

De vanligaste är dessa tre:

  • Fast Arvode – Mäklaren tar ett fast arvode oavsett slutpriset på bostaden. För dig som säljare är det skönt att veta exakt vad du kommer att få betala. Dock ger detta ingen extra morot till mäklaren att ge det där lilla extra.

Exempel: Du säljer din bostad för 1.000.000 kr. Ni har kommit överens om ett fast mäklararvode på 35.000 kr. Då är det också det du kommer att få betala för tjänsten.

  • Procentsats – Mäklaren tar här en viss procent av det slutgiltiga försäljningspriset. Oftast en procentsats mellan 2 – 5 procent. Här blir då mäklarens provision högre vid ett högre försäljningspris.

    Ofta förekommer också en bottennivå med ett minsta provisionsbelopp som t ex 40.000 kr.

Exempel: Du säljer din bostad för 1.000.000 kr. Ni har kommit överens om en procent på 3,5 %. Mäklarens arvode blir då 35.000 kr. Skulle det dock finnas ett villkor för lägsta möjliga arvode på 40.000 kr så skulle ni i detta fall betala mäklaren 40.000 kr.

  • Stegrande Provision – Är en resultatbaserad provisionsmodell där ni bestämmer en fast grundsumma. Sedan tillkommer en viss procent på den del som överstiger en förutbestämd köpeskilling. Kan även kallas prisstege.

Exempel: Ni säljer en bostad för 1.100.000 kr. Ni har kommit överens om ett fast arvode på 30.000 plus 10 % av det som överstiger 1.000.000 kr. I detta fall betalar ni då 40.000 kr ( 30.000 + 10.000 (10 % av 100.000 = 10.000)).

Räkna Ut Vad Du får Betala Din Mäklare

Använd vår lilla uträknare här nedan. Fyll i dina uppgifter så får du svaret svart på vitt!

Vad tar en Mäklare för ett så kallat Skrivuppdrag

Ett skrivuppdrag är en tjänst där mäklaren endast sköter allt pappersarbete kring bostadsaffären. Väldigt bra att använda sig av när ni redan har en köpare till bostaden.

Vid ett skrivuppdrag får du räkna med att betala från 10.000 upp till ca 25.000 kronor.

Mäklararvodet är Avdragsgillt

Du har väl inte missat att mäklararvodet du får betala vid din försäljning är avdragsgillt. Det innebär att du får dra bort arvodet från din vinst. På så vis minskar vinstskatten du får betala.

Detsamma (fast tvärtom) gäller om du istället gör en förlust på försäljningen. Då ökar den skatt du får tillbaka på förlusten du gjort.

Tänk dock på att Mäklararvodet inte är allt

Försök att inte stirra dig blind på endast arvodet som mäklaren begär. Billigast är inte bäst. Det är så många andra faktorer som påverkar. En bra mäklare kanske bidrar till ett högre försäljningspris så att även om hen var lite dyrare så får ni ut mer i slutändan ändå.

Ett exempel från vår senaste försäljning; där hade jag gladeligen betalat ett högre mäklararvode för en lite bättre mäklare och tjänst. Även om slutpriset blivit det samma som det nu blev. Hon gjorde helt enkelt inte jobbet som vi ansåg att hon borde gjort.

Slutord

Där har vi så gått igenom det mesta kring mäklarens arvoden och provisioner. Hoppas har du fått en bra bild av vart det ligger. Använd dessa siffror nästa gång du sitter med en fastighetsmäklare inför en ny försäljning.

Har du siffror och procent på vad du betalat? Lämna en kommentar så hjälper du både oss som andra i samma sits. Tack!

Fotnot: Alla belopp vi anger är inklusive moms.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *