Ränta på ränta

Ränta på ränta boekonomi

Ränta på ränta är förmodligen ett begrepp du hört talas om tidigare, men vad är det egentligen och varför är det så viktigt? Ett annat ord för ränta på ränta skulle kunna vara snöbollseffekten. När du sätter in pengar i fonder, aktier eller på ett sparkonto betalar banken ränta. Detta gör banken eftersom de på ett sätt ”lånar” dina pengar. Detta innebär alltså att du får avkastning i form av ränta varje år. För vanliga sparkonton brukar det vara väldigt låg avkastning. För dig som vill att dina sparpengar ska växa bör du istället satsa på att hitta en säker fond som ger avkastning årligen. När du väl har pengar i en fond får du avkastning i form av ränta årligen, men året som följer kommer ge dig ännu större avkastning. Varför? Eftersom dina ursprungliga pengar plus räntan du tjänat tas med året som följer blir avkastningen större och större allteftersom tiden går. En snöbollseffekt helt enkelt.

Kalkylator – så kan du räkna ut din avkastning

Du kan hitta många bra kalkyler på nätet där du enkelt kan räkna ut hur stor avkastning du kommer kunna få på dina sparade pengar tack vare ränta på ränta. Men för att ge dig en bild av hur det kan se ut har vi ett räkneexempel:

Säg att du har satt in 50 000 kronor på ett sparkonto som har en sparränta på 2 %. När året är slut kommer du ha dina 50 000 kronor plus de 2 % som räntan genererar. Just i detta fallet innebär det 1000 kronor i avkastning. Vanligtvis behöver du skatta på kapitalvinsten och om den ligger på 25 % innebär det att du har 750 kronor kvar av de 1000 kronor du tjänat. Med andra ord har du vid årets slut 50 750 kronor. Detta har du tjänat utan att lyfta ett finger, helt enkelt genom räntan. Året som följer ligger räntan fortfarande på 2 %, men nu har du mer på sparkontot. Så efter nästa år kommer du ha vunnit 1015 kronor som efter skatt 761 kronor. Så efter två år har du nu 51 511 kronor plus ett par ören. Men efter varje år som går tjänar du mer och mer, det är därför beskrivningen ”snöbollseffekten” är så passande för ränta på ränta.

Som du nu säkert förstår så kommer dina sparpengar att växa snabbare om du hittar en fond, aktie eller sparkonto med så hög sparränta som möjligt, perfekt för dig som vill kunna unna dig något extra så som biljetter springsteen ullevi. Ett sista tips inom just detta är att det är bra att dela upp dina besparingar istället för att lägga alla ägg i samma korg. Här kan du räkna ut din räntekostnad!

Avkastning – ränta på ränta 

Avkastningen är de pengar du tjänar varje år på ränta på ränta. Alltså det du går plus helt enkelt genom att spara pengar. Genom att placera dina pengar i fonder, aktier och sparkonton med bra sparränta och avkastning kan du ha möjlighet att spara och tjäna mycket pengar. Genom ränta på ränta spara miljoner, låter det otroligt? Det är sant. Visst behöver du också sätta in sparpengar för att du ska ha möjlighet att tjäna miljoner kronor. Ju mer pengar du sätter in, desto mer avkastning kommer du få varje år. Eftersom ränta på ränta kan liknas vid snöbollseffekten kommer du efter varje år (och ju mer pengar du sparar) att tjäna pengar snabbare och snabbare.  

Aktier, fonder och inkomster

Allt fler lär sig om fonder och aktier och börjar tjäna pengar snabbt. Det är ett smart sätt att investera dina tillgångar på. Dock finns det aktier och aktier. Vissa aktier är så kallade högriskaktier och innebär att du förvisso har möjlighet att tjäna riktigt ordentligt med pengar otroligt snabbt. Men som namnet antyder är dessa aktier väldigt riskfyllda att investera i. För även om de kan höjas snabbt, kan de likväl sjunka och du kan på så vis förlora dina pengar. Men inget är svar eller vitt. Du kan med fördel lägga in pengar då och då på högriskaktier men även spara pengar smart via säkra fonder. Kombinera och komplettera dina tillgångar och spara smart. 

När du ger dig in i ekonomins värld, som faktiskt är riktigt spännande då det ju handlar om dina pengar, kommer du stöta på ordet ”compounding”. Detta är helt enkelt det engelska ordet för ränta på ränta. Läs mer om aktier här!

Det tar tid med ränta på ränt

När du börjar spara smart med ränta på ränta kommer du tjäna pengar. Men det tar lång tid, det är bra att veta detta. Ju fler år som går, ju mer pengar kommer du ha på kontot. Här är ytterligare ett exempel:

Säg att du sätter in 10 000 kronor i en fond som har avkastning på 10 % varje år innebär det att vid första årsslutet kommer du ha 11 000 kronor. Du har alltså tjänat 1000 kronor utan att göra något särskilt. Efter fem år kommer du helt plötsligt ha 16 100 kronor och efter tio år kommer du ha 25 400 kronor. Och så vidare. Du fattar!

Föreställ dig hur mycket pengar du kommer ha tjänat efter 20 år eller ännu längre tid. Detta är ett jättebra sätt att spara till pensionen. Eftersom dessa pengar inte kommer behöva användas för om många år. Med förutsättning att du börjar i tid.

Tips för framtidssparning 

Har du ännu inte börjat spara? Kanske har du i nuläget 18 kronor på kontot? Ingen fara. Ta tag i din ekonomi redan idag, genom att börja planera. Här är ett par steg att följa för att säkra ekonomin.

  1. Spara till en buffert. En bra buffert att alltid ha på kontot är två månadslöner. Det kan verka mycket, men om du lägger undan 10 % av din lön varje månad kommer du ha din buffert helt klar inom ett och ett halvt år.
  2. Pensionssparande. Detta kan verka tråkigt, särskilt om du är yngre. Men det är otroligt viktigt att börja pensionsspara i tid. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du spara varje månad. När du väl behöver börja använda din sparade pension kommer du ha tillräckligt med pengar. Ett tips är att fortsätta enligt ränta på ränta-principen. Fortsätt att spara 10 % av lönen varje månad och lägg undan detta till din pension. Om du får in 20 000 kronor på kontot varje månad och lägger undan 2 000 kronor och avkastningen är 8 % kommer du vara miljonär om 20 år.

Det viktigaste när det kommer till att lyckas med sparande, eller med vad som helst egentligen, är att ha disciplin. Vänta inte tills månaden lider mot sitt slut för att se om det eventuellt finns något kvar att spara. Nej, börja alltid direkt med att föra över sparpengar när lönen kommer in. Därefter ser du hur mycket utrymme du har för annat.

Så kommer du igång med fondsparande

Att spara pengar i fonder är ett smart och enkelt sätt att tjäna pengar. Visst finns det mycket pengar att tjäna om man är extremt skicklig i aktier. Men för dig som inte orkar hålla dig à jour och vara aktiv hela tiden kan det vara bekvämare att spara i fonder. En fond kan innehålla 20 aktier, som exempel, detta innebär då att du blir indirekt ägare av samtliga av dessa bolag. När du väl sparar dina pengar i en fond blir du en andelsägare av fonden.

För att förklara det extra tydligt kan man jämföra en fond med en fruktkorg. Korgen är fonden medan frukterna som ligger i är de olika aktierna och värdepappren. Du som är delägare äger alltså en del av korgen, dock kan du inte själv bestämma exakt vilka frukter eller grönsaker som korgen ska innehålla. Det gör fondförvaltaren, alltså själva frukthandlaren. Vad du kan bestämma över är dock vilken sorts korg du vill investera i. Du kanske vill investera i en ekologisk fruktkorg, eller en fruktkorg med endast tropiska frukter?

Fördelen med en fond är att du inte lägger alla ägg i samma korg (eller frukter), utan korgen innehåller en rad olika värdepapper och aktier. Går någon ner är det inte världens undergång eftersom korgen innehåller mycket mer än en frukt. 

Den stora fördelen med att spara i fonder är att fondförvaltaren sköter arbetet. Fondförvaltaren är insatt i börsen och ser genast när det är dags att byta ut en frukt mot en ny. Både för att omplacera riskerna men också för att investera i vad marknaden anser vara bra just nu. Du dom delägare slipper sätta dig in i börsen och kan luta dig tillbaka och se hur pengarna växer. Du kan enkelt få bra tips på vilka fonder som är bra att spara pengar i, sök på nätet så får du upp mängder av träffar. Det är även bra att inte bara spara pengar i en fond utan ett par olika. Då blir sparandet betydligt säkrare och mer hållbart.

Det finns även globala fonder som innehåller ”frukter” från hela världen. Detta är ett kul sätt att spara pengar på eftersom du dels sparar säkrare och kan ha chansen att få mycket pengar. Marknaden går alltid upp och ner så det gäller att sprida ut sparandet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version