Lär dig mer om att investera i kryptovaluta

Investering

Det finns så många sätt att betala på. I alla tider har människan bytt värdefulla föremål mot något som de behöver eller önskar. Vi lever nu i en värld där utvecklingen har gått väldigt snabbt, från att använda fysisk valuta till att övergå i digital valuta, och i dag kan nästan alla människor komma åt digitala valutor

En sorts valuta som blir alltmer populär är kryptovaluta. De olika kryptovalutorna är oberoende av andra valutor, skapade för sig själva och går endast att hantera digitalt. Vad kan man egentligen göra med kryptovaluta? Hur fungerar det? Vad är det och kan man investera i? Är du intresserad av att jämföra kryptovalutor, då kanske bitcoinkursen.se är något för dig.

Det här är kryptovaluta

Många digitala sorters pengar fungerar på samma sätt som, och är likvärdiga med landets valuta. Till exempel så är den femkrona du swishar värd lika mycket som din femkrona i plånboken. Men kryptovalutor är inte beroende av land och banker så som ditt lands valuta är. Kryptovalutor skapades helt oberoende av olika länders valutor och banker.

Kryptovaluta är ett betalningssätt som främst används på internet. I nuläget är kryptovaluta inte accepterat hos många företag och konsumenter. Eftersom kryptovalutan är oberoende av landets valuta så går det inte att reglera helt och fullt hur kryptovalutan får användas. I Sverige finns väldigt få lagar och regleringar kring detta. Varje bank tar ett enskilt ansvar och beslut om att använda eller inte använda kryptovaluta.

Många banker väljer att inte använda all kryptovaluta för att undvika pengatvätt. Detta är en omdebatterad fråga gällande kryptovalutor, hur de får användas och hur de ska användas, vad som är riskerna och vad som är fördelarna. Det är lag på att betala skatt för vinster på kryptovaluta. Det är också lag på att deklarera all handel, utlåning, förlust och byte av kryptovaluta mot fiatvaluta. Det finns mycket att läsa om kryptovalutor, men för att göra det lite mer intressant, låt oss kika på några viktiga funderingar kring dem.

Hur väljer jag rätt kryptovaluta?

Idag finns det närmare 1 000 olika kryptovalutor. Utvecklingen har gått snabbt sedan 2008 då kryptovalutan officiellt introducerades till världen. Du har säkert stött på Bitcoin om du har läst på om kryptovaluta förut. Bitcoin anses vara den första kryptovalutan. Vilken valuta du väljer beror så klart på var du har användning för den.

Om du är nybörjare på att hantera kryptovaluta så är det dock ingen dum idé att börja med Bitcoin tills du har satt dig in i kryptovalutans värld. Priserna på en Bitcoin kan variera från dag till dag, precis som med aktier.

Hur kan jag använda min kryptovaluta?

Även om många företag och banker tackar nej till att använda sig av kryptovalutor finns det fortfarande en hel del platser som tackar ja. Du kan i en del fall använda Bitcoin för att betala när du shoppar eller går på restaurang, köper en flygresa eller ska boka hotell. Det finns många användningsområden för att använda din kryptovaluta.

För att investera din kryptovaluta så att den växer krävs det att du har koll på hur kryptobörsen fungerar och när det är läge att köpa, sälja och använda dig av Bitcoins. Att lagra dem tills de har ökat i värde, att köpa när priset går ner och att sälja när priset är högt – det är upp till dig att investera och göra vinst.

Var köper jag kryptovaluta?

Att köpa kryptovaluta går att göra på lite olika ställen. Företagen som skapar valutan säljer den oftast själva i första hand. Det finns också en börs för specifika kryptovalutor. Det går även att köpa kryptovaluta lokalt från den som äger just den kryptovalutan du vill köpa just nu.

Bitcoin är dock inte den enda kryptovalutan. Andra kända namn är Ethereum, Litecoin, Cardano och Dogecoin. En del webbsidor handlar med flera av dessa kryptovalutor och kan erbjuda växling. 

Går det att göra vinst på kryptovaluta?

Det finns många som har blivit rika på att handla med kryptovalutor. Det betyder dock inte att alla som sysslar med kryptovalutor automatiskt blir rikare. Det är viktigt att du sätter dig in i ämnet ordentligt och läser på från många olika källor. När du handlar med alla kryptovalutor så är det bra att tänka precis som när du köper och säljer aktier.

Det viktigaste du behöver göra innan du väljer att handla med en viss valuta är dock att kontrollera så att det inte är ett Ponzibedrägeri du ger dig in i. Det finns de som är ute efter att luras, och det är viktigt att du har koll på vem du gör affärer med.

 

Kan jag skapa mina egna Bitcoin?

Att skapa egna Bitcoin är inte för vem som helst, det tar tid och det kräver att du har lite koll. Men det går att skapa egna block för till exempel Bitcoin. Det kallas för ‘mining Bitcoin’, eller att gräva Bitcoin. Processen kräver starka och smarta maskiner och mycket elektricitet eftersom din dator tävlar mot andra datorer för att lösa tekniska problem. Det är inte garanterat att du får det Bitcoin som din dator har jobbat på, eftersom endast den dator som snabbast kommer fram med svaret faktiskt får tillgång till nyckeln.

Investeringar kräver din uppmärksamhet

Ja, det är möjligt att investera i precis allt. Det är dock viktigt att tänka dig för innan du investerar i något överhuvudtaget. Det gäller inte bara för kryptovaluta, utan även för andra typer av investeringar. Oavsett om du ska investera i fastigheter, bilar, företag, kryptovaluta eller guld så är det viktigt att du har koll på ämnet, och att du förstår alla termer som används.

Det absolut säkraste sättet att investera på är spargrisen, eller ditt sparkonto. Det är dock inte alltid så lönsamt. Många undrar om det går att sätta sin kryptovaluta på ett sparkonto? Du kan spara din kryptovaluta på din dator, och när datorn inte är online så är din kryptovaluta långt borta från hackers och andra problem. Men om någon skulle komma åt din kod så kan det snabbt resultera i att du förlorar hela din reserv.

Håll alltid koll på upp- och nedgångar, och ha lite is i magen när det gäller investeringar. Det krävs så klart en näsa för affärer för att veta om en viss typ av marknad kommer att hålla i sig, och det är viktigt att veta när du ska göra vad. Men om det gäller en liten nedgång, och en vändning förväntas inom kort, är det ibland klokare att ta det lite lugnt och låta tiden gå tills det ser bättre ut igen.

Hur det fungerar med lån och kryptovaluta?

Det finns många olika sätt att låna med kryptovaluta. I en del fall kan du låna pengar och använda din kryptovaluta som säkerhet. Tänk dig att det fungerar som när du går till en pantbank. Du lånar på ditt föremål när du behöver pengarna och kan sedan hämta ut föremålet, i detta fall din kryptovaluta, igen när du kan betala tillbaka pengarna. Om du inte lyckas betala tillbaka pengarna så har pantbanken rätt att sälja vidare ditt föremål.

Det brukar dock krävas lite mer som säkerhet än vad du ska låna. Belåningsgraden kan ligga på cirka 50 %. Låt säga att du vill låna 1 000 kronor. Då behöver kryptopengarna som du lämnar som säkerhet vara likvärdiga med 2 000 kronor. Du ser direkt när du ansöker hur mycket du behöver ge som säkerhet. Det går relativt snabbt att få ett lån mot kryptovaluta, eftersom säkerhetsfrågan redan är avklarad. När ansökan är inskickad och lånet beviljat får du pengarna på ditt konto.

När du vill ha tillbaka din pant, eller din utlånade kryptosumma, fungerar det inte på samma sätt som vid en investering. Du får endast tillbaka den summa som du betalade in. Det vill säga, om du betalade in motsvarande 2 000 kronor kommer du att få tillbaka motsvarande 2 000 kronor, oavsett om marknadsvärdet för kryptovalutan har förändrats till det bättre. Du får alltså inte del av några vinster som har genererats under tiden du lånat ut din kryptovaluta.

Så får du ut kontanter från din kryptovaluta

Du måste så klart inte låna för att få ut kontanter på din kryptovaluta. Precis som att du använde dina fiatpengar för att köpa kryptovaluta, så kan du också sälja kryptovaluta och få tillbaka fiatpengar. Du kan sälja din kryptovaluta på samma plats som du köpte den, eller hitta en annan sajt som passar bättre för dina önskemål. Var alltid försiktig när du handlar med kryptovaluta och ta det säkra före det osäkra.

Det finns mycket att lära sig och att läsa på om. Varje kryptovaluta har sina för- och nackdelar, och det är upp till dig att hitta den valuta som passar bäst för dina behov och önskningar. Det betyder att det för dig som vill investera verkligen är dags att läsa på om kryptovaluta och hur det skulle kunna vara bra för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version