Kreditvärdighet

kreditvärdighet boekonomi

Din kreditvärdighet är viktigt när man ska låna pengar, då den första kontakt du har med din bank och låneinstitut oftast känns överväldigande. Ny information ska tas in och nya begrepp ska tolkas. Det kan kännas tungt och svårt att ta till sig all fakta för att förstå vad som krävs för att kunna ta ett lån. En av dessa faktorer är alltså din kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en av dem faktorer som vägs in när en person ska ta ett lån. Det är ett verktyg som banker och långivare använder sig av för att kunna bedöma om en låntagare kommer att kunna betala av sina skulder. Dem instanser som kan låna ut pengar behöver veta redan innan lånet ges ut att kunden i fråga har förmåga att betala tillbaka lånet samt den ränta som kommer att tillkomma. Här kan du ta reda på din kreditvärdighet!

Vad är en kreditupplysning?

När banker och långivare beräknar en persons kreditvärdighet gör man en så kallad kreditupplysning (eller banktermer kreditanalys), där man använder sig av en rad olika element som har med kundens ekonomi att göra. Dessa element används sedan som måttstockar för att räkna ut kundens kreditvärdighet, det vill säga kundens förmåga att betala tillbaka sitt lån. För att beräkna kreditvärdigheten görs en så kallad kreditanalys, en undersökning av en persons ekonomi. Data inhämtad från bland annat myndigheter och andra banker samlas hos upplysningscentralen dit många banker vänder sig när en person har ansökt om ett lån hos dem. I informationen där kan dem utläsa kundens privatekonomi, vad spenderas pengar på varje månad och vilka utgifter samt inkomster har kunden som kan påverka dennes förmåga att återbetala skulden.

Kreditupplysning på sig själv!

Boekonomi rekommenderar att du kollar din kreditvärdighet med UC!

Bankerna ville se att kundens utgifter inte överstiger dennes inkomster och att det finns en buffert kvar när månaden är slut. Var befinner sig kunden på bostadsmarknaden, har kunden en egen bostad eller en hyresrätt? Är kunden fast anställd med en stadig inkomst? Har kunden familj, en partner att dela ekonomin med och barn att ta hand om? Dessa är några av de frågor som bankerna ställer sig vid bedömning av kreditvärdighet. Dem inkomster som anställningen medför och dem utgifter som bostad och familj utgör tillhör dem mest väsentliga för att ha en hög eller låg kreditvärdighet.

Har du en fast anställning med en stadig lön varje månad kan bankerna se att du långsiktigt kommer få in nya pengar. Har du en sambo eller är gift kan dem även se att du delar en del av din ekonomi med en andra part som också kan täcka upp för dig om krisen kommer. Barn är en stor utgift som föräldrar måste ta hänsyn till och som kan påverka deras ekonomi. Fler faktorer så som ägande av fordon och sommarhus samt semestervanor och dyra fritidsaktiviteter räknas också in i den slutgiltiga bedömningen.

Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Hur kan du som privatperson förbättra din kreditvärdighet och därmed dina chanser att få ett lån? I grund och botten handlar det om att med statistisk bevisa för banken att du är en pålitlig person med kontroll över din situation. Dem vill se att du kan hantera din privatekonomi och att du är medveten om dina inkomster och utgifter varje månad.

För att anses som en person med hög kreditvärdighet krävs det först och främst att du faktiskt har en inkomst och allra helst en fast sådan. Bankerna behöver veta att du alltid kommer få in ett visst belopp varje månad något som understryks när du arbetat längre på en och samma arbetsplats. Bankerna kan då se i historiken att du har haft den här inkomsten under en viss tid och på så sätt bedöms du som mer trovärdig. Ett anställningsbevis på lång och trogen tjänst kan göra mycket för din kreditvärdighet. Det samma gäller om du har haft samma bostad under en längre period. Du har hunnit anpassa dig till den hyra som ska betalas in varje månad och äger du en bostadsrätt sen långt tillbaka har du även den utgiften under kontroll.
Ett första steg i denna process är att du räknar ut din boendekostnad för att få lite mer information kring hur din situation ser ut.

Hur din familj ser ut spelar också in, hur många ingår i ditt hushåll och vilka av dessa är delaktiga hushållets gemensamma ekonomin? Färre barn innebär lägre utgifter och fler vuxna i bostaden betyder i det flesta fall ytterligare inkomster. 
Att ha en plan, en budget och ett aktivt sparande är ett tydligt bevis på att du inte kommer hamna efter i betalningen och att det går att lita på dig som kund. På en del sidor kan du själv se hur din kreditvärdighet ser ut idag och använda det som underlag när du kommer i kontakt med banken och ska förhandla räntan på ditt lån.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version