Snygg gardinupphängning – utan att spräcka budgeten

Gardiner som hänger snyggt kan förhöja ett helt rum. Här berättar vi mer om hur du gör för att fixa jämna vågor, dubbla gardiner och skenor som är monterade i taket. Med rätt gardinupphängning får bostaden ett lyft – utan att du behöver spräcka budgeten.

Vad vill du uppnå med din gardinupphängning?

Gardiner är en viktig del av inredningen i ett rum eftersom de kan användas för många olika syften. Det kan vara för att:

  • Bidra till inredningen rent visuellt.
  • Förbättra akustiken och dämpa ljud.
  • Stänga ute solljus eller solvärme.
  • Förhindra insyn och därmed göra rummet mer privat.

Oavsett om du behöver avskildhet, mörkläggning eller enbart snygg dekoration, finns det många alternativ tillgängliga att välja mellan. Att tänka på syftet med dina gardiner kan hjälpa dig att göra rätt val för ditt hem och göra dina fönster lika funktionella som de är vackra.

Jämföra olika gardiner som passar in

Att välja rätt gardiner för ditt hem kan göra en stor skillnad i hela inredningen. Olika typer av gardiner kan skapa olika känslor i hemmet. För att hitta rätt, titta på hur rummet kan matcha med olika typer av tyger och mönster. Titta på bilder på nätet för till exempel vardagsrum inspiration. Vill du hålla det ljust och diskret med vita, beige eller grå gardiner? Eller vill du addera en klick färg och mönster med gardinerna? Kanske föredrar du mörkare färger?

Rätt längd och bredd på gardinerna

Mät noga för att säkerställa att gardinerna passar perfekt. Gardinerna behöver vara bredare än fönstret ifall du vill ha dem stängda och fortfarande ha vågor på dem. Mät längden från gardinskenan eller gardinstången, ner till strax ovanför golvet. Gardinerna ska inte släpa i golvet men det bör inte heller vara ett alltför stort mellanrum där nere. Ifall du har tillgång till symaskin är det smidigast för att sy upp gardiner till rätt längd. Men det finns även textiltejp att använda.

Spara pengar på gardiner

Vi rekommenderar att ha en månadsbudget, där du har koll på både inkomster och utgifter. Se efter hur mycket som är rimligt att spendera på gardiner baserat på din aktuella ekonomi. Köper du till flera fönster kan det bli ganska dyrt, men det finns sätt att spara pengar:

  • Leta efter second hand gardiner på nätet. Många av dem är oanvända eller i mycket fint skick.
  • Köp gardiner på erbjudande. Håll utkik efter reor och deals.
  • Sy om dina befintliga om det är möjligt eller fråga runt bland bekanta ifall de har gardiner över.

Hänga upp gardinskenor snyggt

Att installera gardinskenor i taket har blivit populärt. Det är ett enkelt sätt att skapa en lyxkänsla i ett rum, tack vare att du skapar en hotellkänsla med de långa tygerna som får ett snyggt fall ända från taket. Det gör också att fönstret ser större ut. Gardinskenor gör det dessutom smidigt att dra gardinerna fram och tillbaka, till skillnad från gardinstänger som kan vara trögare.

Olika gardinskenor kan ha olika lösningar, men vanligast är att fästa ett takfäste först och sedan klicka i skenan. Men det finns även gardinskenor att fästa direkt i taket. Gardinerna fäster du sedan enkelt i de diskreta krokarna på skenan.

Vill du ha dubbla gardiner, montera gardinskenorna med tillräckligt mellanrum så att tygerna får rum att löpa fritt, utan att gå i varandra. Avståndet beror på tjockleken på gardinerna och hur stora vågor gardinerna har. Dubbla gardiner med en tunnare och en tjockare kan vara riktigt stilfullt och gör att du kan välja mellan mörkläggning och ljusinsläpp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version