Samboavtal – När gäller sambolagen & hur skriver man ett?

sambolagen

Det är säkert många av er som hört talas om både samboavtal och sambolagen förut. Däremot kan det, trots tidigare igenkänning, vara uttryck som är svåra att hålla koll på. Vad innebär egentligen ett samboavtal? Och vad kommer med sambolagen? Oavsett din kunskap eller icke-kunskap om ämnet hoppas vi att den här artikeln som berör allt om samboavtal och sambolagen kan hjälpa dig!

Vad är ett samboavtal?

Till att börja med kan vi reda ut vad ett samboavtal är lite mer exakt. Ett samboavtal är i runda slängar en form av dokument av den bindande typen, som bestryker det faktum om och iså fall hur en viss egendom inte ska räknas med vid möjlig framtida bodelning. 

Anledningen att det heter just samboavtal är för att relationen, till skillnad från giftermål, ofta saknar bindande dokument som klargör sådana frågor. I samboavtalet behandlar man alla frågor som har att göra med hur man ska gå tillväga vid separation, och speciellt då vad som räknas som gemensam egendom. 

Varför teckna samboavtal?

Trots att det kan kännas onödigt att skriva ett avtal när ni är tillsammans och båda är på goda termer med varandra så är det ett avtal som ger er båda en mycket säkrare framtid. 

Utöver eventuell egen egendom och lösning vid bodelning kan även frågor som vem som ska få bo kvar i bostaden och bostadsförsäljning diskuteras. Detta är nödvändigt då det i samboförhållanden inte alltid är självklart vem som har rätt till vad. 

Det är nämligen så att alla egendommar ses som gemensamma så länge de var avsedda att användas tillsammans, oavsett vem som köpt den, vem som äger den eller vem som står på kontraktet. Vill man att uppdelning ska vara annan än likvärdig vid möjlig separation ska det skrivas i avtalet. 

När teckna samboavtal?

Med ett samboavtal har ni all sådan information nedskrivet på papper och slipper diskutera sådant i efterhand. Det ni bör tänka på är att ett samboavtal kan skrivas både innan och under samboförhållandet – se till att göra det i god tid för att undvika missförstånd, konflikter och problem om något skulle hända. 

Samboavtal för bostadsrätt?

Något som kan se lite annorlunda ut är just samboavtal för bostadsrätt. Här gäller inte längre reglerna om att ”gemensamt bruk överskrider allt”. Vid bostadsrätt gäller istället att en enskild ägare/ köpare har rätt att exkludera den vid möjlig bodelning, det även om bostaden var avsedd för gemensamt bruk. 

Samboavtal mall 

Vill ni skriva ett samboavtal? Då finns det gott om samboavtal mall att ta hjälp av för att hitta den perfekta strukturen. Där kan ni få tips om vilka frågor som bör behandlas, hur avtalet ska formuleras samt vad som bör ingå utöver vissa specifika aspekter. De två viktigaste parterna är att avtalet är skriftligt och att båda parter skriver under pappret!

Hur skriver man samboavtal?

Trots att det finns många guider att läsa igenom och kostnadsfria mallar att ladda ner online så kan det vara svårt att förstå hur ett samboavtal faktiskt ska skrivas. 

Därför har vi samlat de viktigaste punkterna som ni bör ta hänsyn till, och som egentligen är hela syftet till att ett samboavtal ska skrivas. Känns det oklart finns det hjälp att få – så länge ni redogör för enskilda egendomar samt uppdelning av gemensamma sådana går det oftast bra. Detta kan dock vara smart att ha med:

  • Ta med alla egenskaper som ska räknas som enskild egendom, det vill säga sådant som inte ska räknas som gemensam vid bodelning och vilka dessa är
  • Skriv upp alla egendomar som räknas som samboegendom, som då ska delas upp enligt sambolagen. Här räknas inte egendomar som skaffades innan förhållandet eller de som är avsedda för enskilt bruk
  • Redogöra för hur den gemensamma bostaden ska hanteras
  • Hur ska övriga värdesaker hanteras, inom eller utanför bodelning? Pengar, aktier, företag, fordon, värdesaker osv.

Sambolagen 

Sambolagen är den lag som beslutar om hur olika händelseförlopp och situationer ska hanteras i en samborelation. Denna lag blir aktuell om två ogifta partners ingår en kärleksrelation och flyttar ihop. Tanken är att den ska skydda den ekonomiskt svaga partnern vid möjlig separation och bodelning. 

När gäller sambolagen

Det är många som rör ihop och missförstår vad en samborelation egentligen innebär. Har man inte koll på det har man inte heller koll på när sambolagen gäller och inte, vilket verkligen kan vara bra att veta om. 

För att göra det så tydligt som möjligt kan vi säga såhär; sambolagen gäller endast när två partners ingår en kärleksrelation, flyttar ihop och blir sambos. För att förtydliga att man är sambos på riktigt ska samboförhållandet ha pågått i minst 6 månader, annars gäller det inte enligt lag.  

Det innebär alltså att sambolagen inte gäller för två kompisar som bor tillsammans. Däremot kan det fortfarande vara lite klurigt att skilja på vad som faktiskt räknas som samboförhållande och inte. Här har några punkter som är avgörande för om sambolagen gäller för er:

  • Ni har samma folkbokföringsadress
  • Ni har gemensamma barn
  • Ni har delad ekonomi
  • Ni har ett sexuellt samliv ihop
  • Ni har skrivit ett testamente för inbördes användning
  • Ni har skrivit ett samboavtal 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *