Rumsavdelare – praktisk och stilfull inredningslösning

Att dela upp eller skärma av yta i sin bostad kan ibland vara nödvändigt. Kanske handlar det om att skapa en mer avskild läshörna i vardagsrummet, ge avskildhet i ett sovrum eller för att helt enkelt göra stora öppna utrymmen mer intima och mysiga. Oavsett anledning är rumsavdelare en användbar och mångsidig inredningsdetalj som kan förvandla ett rum till flera mindre ytor, utan att du behöver bygga nya väggar.

Låt oss därför utforska de olika syftena och fördelarna som en rumsavdelare bär med sig. Vi listar även tips på hur du väljer rätt sort och placerar dem effektivt i just ditt inredningsutrymme.

Fördelar med rumsavdelare

Rumsavdelare, eller skärmväggar som de även kallas, har flera syften beroende på vad man har för behov i just det rummet avdelaren står i. Men vad gör rumsavdelare mer fördelaktiga mot exempelvis vanliga väggar?

 • Flexibilitet
  Eftersom skärmväggar oftast inte väger allt för mycket, kan de enkelt flyttas och anpassas efter behov. Något som gör det enkelt att ändra rummets layout och funktion. Dessutom finns det avskiljare som går att vika ihop och ställa undan för de tillfällen de inte behöver stå framme.
   
 • Intimitet
  Som nämnt kan en rumsavdelare användas för att skapa avskildhet och avgränsa personliga utrymmen, vilket är särskilt viktigt i delade bostäder eller öppna planlösningar. Detta kan till exempel vara i barnets rum där man vill skilja på utrymme för lek och sovplats, eller för att skapa en arbetsplats i en mindre lägenhet.

 • Estetik
  Rumsavdelare kommer idag i en mängd olika stilar, material och färger – från retro-varianter och shabby chick, till moderna skärmväggar med inspiration från japanska shoji-dörrar. Tack vare sin mångsidighet är det enkelt att hitta en som passar ditt inredningstema och personliga smak. Dessutom kan de också användas som en dekorativ komponent och ge en visuell fokuspunkt i rummet.

Tips för val och placering av rumsavdelare

Även om det finns stora valmöjligheter kan det ändå vara svårt att hitta och välja ut rätt rumsavdelare för just din bostad. Nedan följer några tips att följa för att göra rätt val, och veta hur den ska placeras på bästa sätt.

 • Bestäm syfte: Innan du köper en rumsavdelare, fundera över vilket syfte den ska fylla. Ska den skapa avskildhet, dela upp ett rum eller bara finnas där som dekoration? Detta hjälper dig att välja rätt avdelare för just ditt ändamål.

 • Välj rätt storlek och design: Välj en rumsavdelare som är proportionerlig i förhållande till rummets storlek och takhöjd. I stora utrymmen kan du överväga att använda flera rumsavdelare för att skapa olika zoner, eller välja en större modell för att den ska stå ut. Tänk också på designen och färgen så att den smälter in med din inredningsstil.

 • Placering: Placera din skärmvägg på strategiska platser för att maximera dess effektivitet. Om du vill skapa avskildhet i sovrummet, placera väggen mellan sängen och resten av rummet.

 • Ljus och luftighet: När du placerar din rumsavdelare, tänk på hur den påverkar ljusflödet och luftcirkulationen i rummet. Om möjligt, välj en rumsavdelare med öppningar eller genomskinliga material för att behålla känslan av rymd och ljus.

Sammanfattning

Rumsavdelare erbjuder en flexibel, praktisk och stilfull lösning för att skapa separata utrymmen och avskildhet i ditt hem. Genom att bestämma syftet, välja rätt storlek och design, och tänka på placering, ljus och luftighet, kan du effektivt använda rumsavdelare för att förvandla ditt inredningsutrymme. Oavsett om du vill skapa en intim atmosfär i ett öppet utrymme, avskilda arbets- och sovutrymmen eller bara lägga till en dekorativ touch, kommer rumsavdelare att bli ett uppskattat tillägg till ditt hem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *