Hyra lägenhet – Vad bör du tänka på?

Hyra lägenhet

Är du redo att flytta hemifrån och funderar över vad som är det bästa alternativet för dig när du ska hyra lägenhet? Att hyra en bostad är ett bra alternativ för dig som inte är helt säker på vart du vill göra i framtiden.
Att köpa en lägenhet betyder att du låser dig vart du kan bo och flytta, och det krävs mer än bara att avsluta hyreskontraktet för att kunna flytta i framtiden. Att hyra din första lägenhet kan kännas svårt – men det finns ett antal saker du kan göra för att göra det så enkelt och billigt som möjligt. 

Det första du borde tänka på är vart du vill bo. Ska du bo själv eller med någon partner? Tänk på vad din budget är och om det finns en summa som du verkligen inte kan stiga över. Tänk också på de andra kostnaderna som tillkommer – vad kommer elen att kosta för den lägenheten du har valt? 

Vi har sammanställt en guide till dig som vill hyra en lägenhet för första gången så det skall bli enklare och mer trivsamt för dig!

Sätt upp dig på en väntelista för att hyra lägenhet

Om du vill hyra en lägenhet i första hand är det viktigt att du så tidigt som möjligt ställer dig i en bostadskö. Ställ dig inte enbart i kö i en bostadsförmedling utan i flera för att ha en större chans att få en lägenhet. Via deras hemsida kan du sedan söka efter lediga lägenheter och då anmäla ditt intresse på de som du gillar. Ju längre du står i bostadskö desto större chans har du att hyra lägenheter. Därför är det viktigt att skriva upp dig i bostadskön så fort som möjligt – de flesta kräver att du minst är 18 för att stå i kö, dock finns det vissa som låter dig börja stå i kö redan som 16 åring. Det kostar för det mesta en viss avgift varje år för att behålla din köplats, och du måste vara aktiv att logga in för att behålla platsen. Gör detta även om du just då inte aktivt letar lägenhet. 

För att få en lägenhet gäller det att vara snabb i aktiv i bostadskön och hålla koll på lediga lägenheter. Det finns även lägenheter som är först till kvarn. Här handlar det inte om hur länge du har varit i bostadskön utan istället gäller det att vara ute först att ansöka om lägenheten. 

Om du är en student borde du ansök efter en studentlägenhet – ofta behöver du inte betala hyra för dessa under sommaren då du inte har tillgång till CSN. Detta är enbart för studenter och ger dig en större chans att få en lägenhet om du studerar och är ung. Det är också ett sätt att få referenser när du sedan söker andra lägenheter – vilket i sin tur gör det lättare för dig att få en lägenhet i framtiden. 

Kontakta privata hyresvärdar

Det finns inte enbart företag eller kommuner som hyr ut lägenheter utan även privatpersoner. Om du har svårt att hitta en lägenhet via kommunen är det värt att ta kontakt med privatpersoner. För att hitta privata hyresvärdar kan du kontakta din kommun för att fråga om det finns bostadsförmedlare. Ett annat sätt att hitta privata hyresvärdar är att hålla utkik på annonser, söka efter det online eller fråga runt bland familj och vänner. Ibland finns det även kontaktinformation i trappuppgångar för privata hyresvärdar. 

En annan sak du kan göra för att hyra lägenhet är att annonsera själv att du söker lägenhet. Detta kanske inte kan leda till ett förstahandslägenhet – men om någon ska ut och resa en längre stund är det värt att hyra deras lägenhet. Var noga med att själv skriva ett kontrakt och att du kontrollerar att det är okej för personen att hyra ut lägenheten i andra hand.

Gå på visningar!

Gå på så många visningar som du kan! Det är hyresvärden som bestämmer vem de vill ska hyra lägenheten och vilka som får komma på visningarna. Så om du får en inbjudan på att gå på en visning – tacka ja! Det ger dig chansen att kolla på lägenheten och träffa hyresvärden. 

Tacka ja till alla visningar som du kan vilket kommer att öka chansen att få en förstahandskontrakt. Blir du erbjuden kontraktet tänk dock på att du får enbart tacka nej till ett visst antal lägenheter innan du hamnar längre bak inom bostadskön. 

Var beredd för kontroller 

Självklart vill hyresvärden veta att du är en ansvarig hyresgäst för att de ska hyra ut till dig. Därför är det viktigt att ha vissa saker att visa upp för hyresvärden. 

  • Information om din årsinkomst – Vissa hyresvärdar kan kräva att du måste ha en viss årsinkomst för att täcka hyran. De kan även be om ditt anställningsbevis så att du har en fast inkomst för att kunna betala hyran. 
  • Kreditupplysningar – Självklart vill hyresvärden veta hur din ekonomi ser ut och hur din ekonomiska bakgrund ser ut. Hyresvärden kan då be om att göra en kreditupplysning på dig så att allt står rätt till. 
  • Referenser – Många hyresvärdar vill ha tidigare bostads referenser, men för din första lägenhet kan du använda dig av referenser från lärare eller din arbetsgivare. 
  • Borgensman – Om det är din första lägenhet kan det ibland krävs att du har en borgensman. Detta betyder att någon betalar hyran för dig om du själv inte kan göra det för någon anledning. 

Besikta lägenheten innan du ska hyra!

Innan du flyttar in din nya lägenhet är det viktigt att du besiktigar den tillsammans med hyresvärden och glöm inte att ta mycket bilder! Det är viktigt att du har koll på boendets skick innan du flyttar in. Om det blir en konflikt när du flyttar så kommer det att bli enklare om allt är dokumenterat noggrant. Du kan då bevisa att eventuella skador redan funnits där sedan innan. Detta kommer att spara mycket tid i fall det blir något problem om du har bevis.

Få ett skriftligt kontrakt 

Både du och hyresvärden måste läsa igenom kontraktet och signera detta. Det är viktigt att du får ett skriftligt kontrakt när du ska hyra din lägenhet. Se till att du har en egen kopia och att du håller koll på denna! Om du har planer i framtiden att hyra ut din lägenhet måste du ha detta godkänt tillsammans med din hyresvärd. Att hyra ut din lägenhet i andra hand är ett bra alternativ om du planerar att resa under några månader, men vill ha kvar ditt kontrakt. Glöm inte bort att du själv måste ingå i ett avtal tillsammans med personen som vill hyra din lägenhet för att skydda ditt intresse. Dessutom kommer din hemförsäkring inte att gälla, så personen som hyr lägenhet måste själv teckna en hemförsäkring. 

Teckna en hemförsäkring!

Hemförsäkring kanske inte är det första du tänker på när du tecknar ett kontrakt för din första lägenhet – men det är viktigt att du tecknar en. Innan du tecknar en hemförsäkring är det viktigt att jämföra mellan olika hemförsäkringar då villkoren idag är olika beroende på du student eller skall flytta ihop med någon. För att hitta den som passar dig och ditt boende bäst -gör research och jämför priser, bindningstid och annat av värde. Att ha en hemförsäkring är viktigt – speciellt för att skydda det du äger. Om ett inbrott händer, en brand eller en vattenskada vill du inte stå utan en försäkring då det inte täcker dina ägodelar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *