Hemförsäkring – Allt du bör veta om att försäkra din bostad

vad ingår i hemförsäkring

Din bostad är din borg, din trygga bas och ditt hem. Vad skulle hända om någon glömde ett tänt ljus och hela huset brann ner? Eller om någon bryter sig in och tar värdefulla saker? Det är otroligt viktigt att försäkra din bostad, men försäkringar kan vara en snårig djungel. Vi hjälper dig!

Här är en lista på ett par olika försäkringar som är bra när du ska försäkra din bostad.

Hemförsäkring

Detta är förmodligen den viktigaste försäkringen du kan ha för att försäkra ditt hem. Den här försäkringen är täckande för flera saker och är således mer som en paketförsäkring. Hittar du en bra hemförsäkring är du skyddad mot allt från inbrott till brand eller läckor.

Bolåneförsäkring

Precis som namnet antyder är bolåneförsäkringen väldigt bra att ha eftersom du då är försäkrad om du blir av med jobbet eller av annan anledning inte kan betala tillbaka dina räntor och amorteringar.

Bostadsrättsförsäkring

Om du bor i en bostadsrätt kan du vilja ha en bostadsrättsförsäkring. Den här försäkringen finns för att skydda sådant som den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Det kan handla om ytskiktet eller exempelvis den fasta inredningen

Villaförsäkring

Villaförsäkringen är ett komplement till den vanliga hemförsäkringen. Den täcker helt enkelt sådant som din hemförsäkring inte täcker. Det handlar om allt från läckage till blixtnedslag.

Dubbelt boendeförsäkring

Detta är en försäkring för dig som ska sälja ditt gamla hus men redan köpt ett nytt. Du vill ju slippa betala räntor och avgifter för båda bostäder under tiden det gamla huset inte är sålt. Försäkringen hjälper dig genom att försäkringsbolaget betalar omkostnaderna för den gamla bostaden.

Tänk på att alltid läsa det finstilta när du tecknar försäkring så du vet vad den faktiskt täcker. Och jämför, det finns mängder av försäkringsbolag så det gäller att kolla upp nackdelar och fördelar.

Att tänka på när du väljer hemförsäkring

Försäkringar är väldigt viktiga att ha men de kostar. Därför ska du alltid vara noga med att se över behovet innan du tecknar. Så att du verkligen får det du behöver. Här är några saker som är bra att tänka på när du ska välja ut försäkringar:

  • Hur ser vardagen ut? Finns det något i ditt liv som är mer riskfyllt? Exempelvis en hobby du utövar, resor till jobbet eller kanske i ditt arbete? Skulle en försäkring kunna få dig att känna dig lugnare?
  • Vilka risker finns? Känns det troligt att ett träd ska falla ner på huset om du bor mitt på en öppen tomt? Analysera vilka risker som känns osannolika för att kunna exkludera dessa från försäkringen.
  • Resor, husdjur och barn. Hur många är i ni hushållet? Se till att alla har försäkring som skyddar mot eventuella risker. Både i vardagen men även om ni reser. Även husdjur bör försäkras eftersom eventuell veterinärvård kan bli väldigt dyrt.
  • Har du barnen varannan vecka? Som förälder tecknar du försäkringar åt dina barn, men vad gäller de veckor som barnen inte bor hos dig?

Tänk igenom valet av hemförsäkring

Något av det viktigaste att tänka igenom när du ska teckna försäkringar är riskbedömning och budget. Det gäller att väga risken för olyckor mot den månadspremie du måste betala. Vad kostar det exempelvis om en olycka sker? Det kan handla om en vattenläcka i badrummet. Vad skulle det kosta att reparera sådant utan försäkring? På hur många år av premiebetalningar har du kommit upp i samma summa? När du börjar läsa information om diverse försäkringar är det lätt att bli orolig. Kanske upptäcker du risker du tidigare aldrig ens funderat över. Detta kan vara bra men också dåligt. Försök tänka realistiskt och teckna försäkringar när du verkligen tror du behöver dem. 

Det är väldigt stor skillnad på olika försäkringar. En bostadsförsäkring är i regel smart att teckna eftersom eventuella olyckor på bostaden ofta kan bli extremt dyra. Till skillnad från exempelvis en allriskförsäkring som täcker kostnaden om din dator försvinner. Då kanske det är smidigare och billigare att köpa en ny dator än att betala månadspremie för försäkringen i flera år. Detta är något av det viktigaste att tänka igenom, väg för- och nackdelar och fundera över riskerna. Behövs verkligen försäkring för allt? Ibland är det bättre att satsa på en dyrare och bättre hemförsäkring än massa spridda försäkringar. När du väl kommit fram till vad som är värt att försäkra bör du inte snåla med försäkringen. När olyckan är framme kommer du vara extremt tacksam för din försäkring.


Hedvig hemförsäkring – Ett nytt alternativ

Hedvig är ett nystartat försäkringsbolag som sticker ut från mängden på grund av sitt speciella upplägg. Du kan sköta allt digitalt hos Hedvig och få snabb support från deras egen bot. Därtill har Hedvig många andra fördelar, exempelvis:

  • Hedvig tar endast ut en fast del av månadsavgiften för att driva tjänsten. Övriga pengar sparas och öronmärks så att du alltid ska få hjälp när du behöver det. 
  • Hedvig vill hjälpa. Först och främst dig som kund, i andrahand välgörenhetsorganisationer.

Folksam hemförsäkring

Folksam är en av de mest populära försäkringsbolagen i Sverige, ett företag som saknar aktieägare. Detta gör att Folksam ofta betalar ut återbäringar, sänker premien eller förbättrar servicen regelbundet. Bra saker med Folksam:

  • Du kan hitta försäkringar i alla kategorier, samtliga med prisvärda månadspremier samt andra förmåner.
  • Kunder har stort inflytande. Du kan göra din röst hörd via deltagare på bolagsstämman. Dessutom får du ta del av vinster, kunderna hos Folksam är Folksam.

Bra att tänka igenom innan du tecknar hemförsäkring

Oavsett vilken typ av hemförsäkring du vill teckna finns det alltid några saker du bör kontrollera. Bland annat:

  • Vad betalar du för? Vad täcker försäkringen?
  • Vad ingår inte? Detta är kanske ännu viktigare, ofta behöver du läsa det finstilta.
  • Hur stor ersättning kan du få? Skulle huset brinna ner, hur mycket ersättning kan du då få från försäkringsbolaget?
  • Vad ligger självrisken på?
  • Tillägg. Kolla upp om du kan göra olika tillägg som gör försäkringen mer skräddarsydd efter dina behov.
  • Bortval. Finns det saker du kan välja bort som du inte är i behov av? 

Läs mer om hemförsäkringar och villaförsäkringar här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version