Varför betalar du avgift på din bostadsrätt?

Bostadsrätt avgift Boekonomi

Har du precis köpt en bostadsrätt? Grattis! Att vara ägare till din egen bostad är helt fantastiskt och ger så mycket mer frihet än att bara hyra. Men du som tidigare har hyrt lägenhet kanske nu funderar över varför du fortfarande måste betala en månadsavgift. Du har ju köpt lägenheten, eller?

Att köpa en bostadsrätt skiljer sig en del från att köpa ett hus. En bostadsrätt är en lägenhet inuti en större fastighet. Den stora fastigheten ägs av bostadsrättsföreningen och inte bara av dig. Med andra ord är du tekniskt sätt inte ägare till bostaden utan du köper din rätt till att få använda en bostad som ligger i fastigheten. Det låter kanske snålt. Men faktum är att som medlem i en bostadsrättsförening blir du också delägare till en rad andra förmåner. Det kan handla om själva marken som fastigheten står på, kontor, uteplatser, grillområden och garage. Eftersom du och alla andra som bor i fastigheten använder dessa områden samt även trapphus och källare/vind, behöver alla också vara med och betala för att sköta om dessa gemensamma områden. Den avgift som du betalar i månaden går alltså till bostadsrättsföreningen, med andra ord till dig själv och de andra som bor där. 

Pengarna används bland annat till att reparera bostäderna, göra stambyten, byta fönster och hålla det rent och fräscht överallt. För dig som bor i en bostadsrättsförening finns det alltid en styrelse. Den består av flera personer som också är bor i bostadsrätterna. Det är styrelsen som beslutar vad pengarna ska användas till och hur hög avgiften ska vara. Detta är en stor anledning till att kolla noggrant vad avgiften är för just din bostadsrätt innan du bestämmer dig.

Se till att teckna hemförsäkring för din bostadsrätt

Även för dig som bor i en bostadsrätt är det viktigt att hitta en hemförsäkring som täcker allt det väsentliga. Hos Modernaförsäkringar.se kan du enkelt teckna försäkringar för bostadsrätter. De erbjuder en smart räknare där du enkelt fyller i vilken boendetyp det gäller, vilket postnummer samt ditt personnummer. När du tecknar en hemförsäkring för din bostadsrätt hos Modernaförsäkringar.se är det många olika saker som ingår, exempelvis överfall, ID-stöld och exempelvis om ditt barn mobbas i skolan. Detta är saker som ingår utöver det vanliga i hemförsäkringen. Dessutom kan du välja om du vill ha försäkringspaketet Medium eller Large, där ännu fler delar ingår.

Se över bostadsrättsföreningens ekonomi

Om du inte köpt en bostadsrätt än men håller på att leta är det viktigt att du kontrollerar hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut. Om de nyligen köpt fastigheten kan det hända att de har ett väldigt stort lån att betala av. Detta kommer då märkas i högre avgifter för de som bor i bostadsrätterna. Många äldre hus, exempelvis från sekelskiftet, som haft sin förening under flera årtionden, har oftast en bättre ekonomi. Anledningen är att de redan under många år har hunnit betala av stora delar av lånet. Avgiften blir då lägre.

Vad ingår i avgiften då?

Som vi nämnde ovan så ingår allt möjligt i avgiften, exakt vad skiljer sig dock mellan föreningar eftersom det i slutändan är styrelsen som beslutar hur finanserna ska användas. I de flesta fall handlar det om avbetalning av lån, reparationer och underhåll och liknande. I en fastighet med flera bostadsrätter kan avgiften skilja sig mellan de olika lägenheterna. Det kan handla om att din lägenhet exempelvis är större till yta, har öppen spis och andra saker som gör den ”bättre”. 

Kan jag sänka avgiften till min bostadsrätt?

Tycker du att du betalar för mycket i avgift varje månad? Det kan gå att sänka avgiften, dock behöver man prata med sin styrelse. Säg att bostadsrättsföreningen har ett lån på 50 miljoner kronor. Om de i dagsläget har en ränta på 1 % blir bara räntekostnaden en halv miljon kronor om året. Denna summa delas upp på de som bor i fastigheten, det vill säga du och dina grannar. Genom att omförhandla med banken kan ni tillsammans ha möjlighet att sänka räntan. För ett så stort lån kan minsta procentenhet göra enorm skillnad på månadsavgiften. Räkna på dina räntekostnader här!

Vanligtvis är medlemmarna i styrelsen ideella och kanske inte kan lägga ner alldeles för mycket tid och ork på att omförhandla lånen med banken. Men om det finns någon som kan och vill har ni mycket goda utsikter till förhandlingen. Banker vill såklart göra allt de kan för att få en långivare som har ett så stort lån som på 50 miljoner kronor. Det finns stort utrymme till förhandlingar när du sätter flera banker mot varandra och låter dem tävla om er bostadsrättsförening. Har ni tur kan ni pressa ner räntan till 0,5 %, vilket istället blir en årskostnad på 250 000 kronor. En enorm skillnad även för varje enskild boende i huset.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *