Om Oss – lär känna oss på Boekonomi

Hej! Kul att just du hittat in till oss på Boekonomi. Vi som driver den här sidan är Johan och Rickard, två ekonominördar med inriktning på fastighetsbranschen. Vi kommer från olika bakgrunder men kompletterar varandra oerhört bra. Den här sidan skapade vi eftersom vi själva varit vilsna i ekonomivärlden och nu vill dela med oss av våra misstag, erfarenheter och kunskaper. Lär känna oss lite bättre!

Deklarera Hus och Villa

Johan Holmström

Ena halvan av Boekonomi är jag, Johan Holmström. Jag är 43 år, tvåbarnsfar och make till min underbara fru Frida. Jag bodde tidigare inne i centrala Stockholm men tröttnade snabbt på innerstan. När barn nummer två var på väg kände jag och frun helt enkelt att det var dags för något nytt. Sagt och gjort, vi tog vårt pick-och-pack och flyttade ut till förorten. Här hittade vi vårt drömhus, som förvisso krävde en hel del renoveringar men som idag har allt vi kunnat drömma om.

När vi höll på att leta efter hus och började gå på visningar märkte jag att varken jag eller min fru hade någon som helst koll på hur det egentligen fungerade med fastighetsköp. Det dök ständigt upp nya ord och begrepp som jag inte fattade något av. Jag fick helt enkelt börja sätta mig en timme varje kväll för att lära mig mer om fastighetsekonomi, mäklare, arvoden, pantbrev och allt annat som rör ett husköp. Jag märkte ganska snabbt att detta intresserade mig otroligt mycket. Det som från början kändes tråkigt, svårt och krångligt blev snart spännande och roligt. 

Min bakgrund ligger i finansområdet, så jag var inte grön på just den fronten. Därtill driver jag sedan länge min egen kommunikationsbyrå och har olika projekt vid sidan om. Jag som är egenföretagare har såklart behövt lära mig allt om ekonomi och hur man driver ett företag. Men själva fastighetsbiten hade jag inte koll på (nu har jag stenkoll). Efter att jag och Frida hittade drömhuset, gick på visningen och la vårt bud påbörjade vi renoveringsresan. Ja, den har nog en eller två gjort innan oss. Man lär sig något nytt varje dag när man river upp golv, drar ner tapeter och bygger ut. Idag har jag full koll på allt som rör boendekostnader och hjälper gärna dig som nu är i samma läge!

Rickard Cederstedt

Hej hej, Rickard heter jag, är 37 år gammal (ung) och bor mitt i innerstan, till skillnad från lantis-Johan. Jag har inte stadgat mig ännu och bor alltså själv i min fina trea på söder. Min bakgrund ligger också inom ekonomi då jag är utbildad ekonom. Jag skulle säga att jag är bäst på just aktier, fastigheter och andra sorters investeringar. En anledning till mitt stora intresse för den här branschen ligger nog mycket i att min morbror är en fastighetsmagnat och även min stora idol sedan barnsben. Jag tror jag har gillat allt som har med pengar och finanser att göra sedan jag var typ 10 år. Det är något så spännande med pengar, hur de kan växa och jobba för dig. Genom smarta placeringar i aktier och fonder kan jag själv idag skatta mig lycklig med min ekonomi. 

Detta ligger också till grund för den här sidan, eftersom jag märkt hur stor skillnad det faktiskt gör att få iordning sin ekonomi. Jag vill hjälpa andra uppleva samma sak.

Även om jag numer bor i drömlyan på söder har jag också bott i fjällen, nära Åre. Jag ägde faktiskt min egen lilla stuga och skötte delar av mitt jobb hemifrån. Det här var säkert 15 år sedan. Jag kommer ihåg känslan när köpet gick igenom och jag helt plötsligt var fastighetsägare. Precis som Johan berättat var jag också tvungen att sätta mig in i en hel del nya begrepp. Jag lärde mig rätt så snabbt, mycket på grund av mitt tidigare intresse och arbete som ekonom. 

Idag, många år senare är jag inte bara stolt ägare av en superläcker sekelskifteslägenhet, jag äger även ett par lantbruks- och jordbruksfastigheter på Östgötaslätten.

En bra duo

Vi två har känt varandra i snart tio år och kände att det var dags att hitta på något tillsammans. Något som förenar våra bakgrunder inom fastighetsbranschen, ekonomi och finans. Vi stöter så många gånger på människor, särskilt yngre personer, som känner sig omotiverade att ta tag i sin ekonomi. Det verkar tråkigt och krångligt. Fel! Det är superkul och jätteviktigt! Detta är anledningen till varför vi startade igång Boekonomi, för att hjälpa dig få ordning på torpet så att säga!


Hur Boekonomi.se startade

Vi måste ju alla bo någonstans. Och oavsett om det är i ett hus, bostadsrätt eller lägenhet, så kommer garanterat minst två saker hända:

  • Det ena är att det kommer kosta pengar, väldigt svårt att undvika detta.
  • Det andra är att det kommer bli någon sorts problem.

Boendet kostar pengar

När det gäller pengafrågan så vill vi väl alla betala så lite som möjligt, eller i alla fall lagom, för vår bostad. Detta är inte alltid helt enkelt och det är också en anledning till att denna infosajt skapats.

Vi sökte hjälp och information om hur och på vilket sätt man bäst kan optimera sin ekonomi och de kostnader som tillkommer till boendet. Här hoppas vi kunna erbjuda dig tips och råd för hur du kan få mer pengar över i slutet av månaden.

Problem kommer att uppstå

När det kommer till det andra ”problemet” med att bo är alltså att saker och ting kommer att ske. Saker som inte alltid är helt enkla att förstå eller lösa.
Det kan handla om problem med själva bostaden. Du kan till exempel stöta på vattenläckor, elproblem, inbrott osv. Men det kan även handla om juridiska problem med boendet. Problem som kan ta tid att lösa och kosta mycket pengar. När vi så kom att stöta på dessa så gjorde vi så som ”man” gör numera. Googla det! Men det vi fann var inte alltid de bästa lösningarna och många gånger var det på spridda sajter med lite info här och där.

Vi vill samla allt :), eller i alla fall det mesta, på ett enda ställe.

Kommer vi då verkligen att få med allt här. Självklart kommer det att bli svårt, eller kanske till och med omöjligt. Men en utmaning är kul och något som behövs för att utvecklas, ch utvecklas vill vi!


Hoppas nu att vi har kunnat hjälpa dig på något sätt – det är därför vi jobbar!

Önskar du att kontakta oss, kan du göra det här!