Långivare

En långivare är en bank, en person, oftast ett företag som lånar ut pengar till privatperson eller företag som önskar att låna.
Förr i tiden var den enbart en bank som fick agera som lånegivare – men på senare år har det tillkommit en uppsjö av institutioner som erbjuder olika typer av lån. Det finns idag t.ex. möjlighet att låna utan säkerhet via ett smslån, mobillån, mikrolån och snabblån.

Alla långivare erbjuder olika lån med olika villkor. Vissa företag kräver att du som låntagare har någon form av säkerhet för att få ditt lån beviljat – medans andra företag lånar ut pengar utan någon säkerhet. Dessa lån är höga avgifter och är inget att rekommendera om man inte själv har en tydlig plan och koll på sin månadsbudget så man kan finansera de höga räntorna som man kan förvänta sig med dessa lånetyper.

Vid större lån som ett bolån och bilån beviljas lånet mot någon form av säkerhet eller pantsättning – så långivaren kan garantera säkerheten om att lånet kommer betalas tillbaka inom skälig tid.

Privatlån

Om du ansöker om ett privatlån finns det idag ett flertal aktier att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vilken lånegivare du skall välja emellan. Genom att vända sig ditt en låneförmedlare gör det ditt beslut genast mycket enklare. Du kan enkelt välja det du eftersöker inom och dem tar fram de bästa erbjudande till dig. På så sätt kan du låna pengar till schyssta villkor på ett enkelt sätt.

Låneförmedlare

Att agera som en låneförmedlare i Sverige kräver tillstånd hos Finansinspektionen. Företaget måste därför ha fått ett godkännande att förmedla privatlån. Många låneförmedlare ägs av samma företag men har flera varumärken – det är därför viktig att du håller koll på vem du skall ansöka om ett privatlån hos för att det skall vara så tryggt och gå så bra som möjligt!