Låna för att renovera bostaden

Lån renovera bostaden

Att renovera sin bostad är ofta en kostsam affär och något som behöver planeras och räknas på ordentligt innan man sätter igång. Kök och badrum brukar vara renoveringar som kostar en hel del och där många väljer att ta ett renoveringslån för att finansiera det som behövs göras.

En del köper äldre bostäder som är i stort behov av att renoveras innan man kan flytta in. Vad det kostar att renovera ett kök eller något annat i huset är väldigt olika. Det beror på vilka förutsättningar man har och vilka val man gör. En stor kostnad vid renoveringar är arbetet och kan man göra allt eller i alla fall en del själv så kan man sparar mycket pengar. Att låna pengar till renovering är dock inget konstigt och något som många behöver göra. Men vilka för- och nackdelar med renoveringslån finns det?

Hur fungerar ett låna för att renovera?

Om du väljer att ta ett renoveringslån med säkerhet så betyder det att du utökar det bolån du redan har. När du gör det så får du många gånger en mycket mer fördelaktig ränta eftersom beloppet nu ingår i samma villkor som ditt bolån. Det krävs att du tagit ett bolån som är mindre än 85 % av värdet för huset för att du ska kunna baka in renoveringslånet i bolånet.

Läs mer: Hur du kan värdera di bostad!

Har du inte möjlighet att låna pengar till renovering med säkerhet så finns det lån utan säkerhet och då blir det ett privatlån. Pengarna blir då ett lån som ska användas till ett speciellt syfte. Det här lånet blir ofta dyrare då räntan är högre. Anledningen till att räntan blir högre är att du inte kan lämna någon säkerhet för att långivaren får tillbaka sina pengar. För att täcka upp för den risken tar långivaren ut en högre kostnad för lånet, så kallad ränta.

När du har bestämt dig för att renovera ditt boende och finansiera det med ett lån så är det viktigt att du räknar igenom vad renoveringen kommer att kosta. Du behöver titta noga på det här för att undvika att du behöver avbryta renoveringen innan den är färdig för att du saknar pengar att färdigställa den. 

Läs mer: Renoveringslån med och utan säkerhet

För och nackdelar med renoveringslån

  • Som med allting annat finns det både för och nackdelar med att låna pengar till sin renovering. 
  • En av fördelarna med att ta ett lån för renovering är att man ofta investerar i sin bostad vilket många gånger höjer värdet på den. Det är också en fördel att ta ett renoveringslån med säkerhet eftersom det är ett billigare alternativ än utan säkerhet. 
  • En nackdel med ett renoveringslån kan vara att du behöver amortera ett större belopp per år. Det är viktigt att säkerhetsställa så att man klarar av de extra utgifterna som ett renoveringslån medför. 

Alternativ till att låna pengar för renovering

Innan du bestämmer dig för ett lån så se till att du har funderat noga över om det finns andra sätt att finansiera din renovering på. Ett lån medför alltid en merkostnad och det brukar ta ganska lång tid att betala av.

Har du sparade pengar som du kan använda till hela eller delar av lånet så använd det först. Var bara säker på att du inte lägger så mycket pengar på renoveringen att du har svårt att få dina lånekostnader att gå ihop.

Har du möjlighet att låna pengar av släkt eller vänner så kan det vara ett alternativ. Det är ofta betydligt billigare men man ska vara försiktig, det kan vara känsligt att blanda in nära och kära i ekonomiska frågor. Det här alternativet tåls alltså att tänkas igenom ordentligt innan man bestämmer sig.

När är det bra att renovera för lånade pengar?

Det finns vissa tillfällen där det är bra att låna pengar till en utbyggnad eller en renovering. De tillfällena innebär ofta att värdet på huset stiger och räknas därför som en bra investering. Följande renoveringar brukar höja värdet på huset:

  • Installation av exempelvis bergvärme, luft och vatten pump, solceller och andra system som kan göra att el och uppvärmningskostnader minskar.
  • Renoveringar som åtgärdar dränering av grunden. Uppfräschning av fasaden, nytt tak och ny isolering.
  • Göra planlösningen i huset mer effektiv särskilt i sovrum och förvaringsutrymmen och även för matplatser. 
  • Utbyggnader som att exempelvis omvandla garaget så att det blir en extra boyta. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *