Vad är Låneskydd? Vi hjälper dig reda ut det!

Låneskydd Boekonomi

Ska du ta ett banklån? Många av oss behöver någon gång i livet ta ett lån, kanske ett privatlån för att finansiera en resa eller ett bolån för husköp. Om du fått lånet beviljat är pengarna snart på kontot. Snart kan du finansiera det du vill. Hittills är allt bra, eller hur. Men vad händer om du plötsligt blir utan arbete? Eller blir sjuk och inte kan jobba? Vem kommer då att betala av lånet du tagit? Det är här låneskydd kommer in i bilden. Namnet är ganska beskrivande, det är helt enkelt ett ekonomiskt skydd, ungefär som en försäkring, som skyddar dig om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet. I regel pratar man om två typer av låneskydd. Ett låneskydd är till för den som skulle råka bli arbetsoförmögen. Det andra skyddet för lån är till för dödsfall. Jämför bolån här.

Vem får teckna ett låneskydd?

Detta kan skilja sig en del beroende på vilken långivare du väljer. De flesta banker som erbjuder låneskydd har en lista med krav. Det handlar bland annat om att kunna uppvisa en korrekt hälsodeklaration där det står tydligt att du är helt frisk och arbetsförmögen. Dessutom är det vanligt att långivare kräver att man är med i svensk försäkringskassa för att kunna få ett låneskydd. Ja, det finns en hel del krav och det beror naturligtvis på att långivaren inte vill att folk ska luras och utnyttja låneskyddet.

Här är ett par krav som du behöver uppfylla för att få teckna ett låneskydd:

 • Du måste vara myndig.
 • Du får som mest vara 65 år.
 • Du ska vara tillsvidareanställd.
 • Du ska vara helt frisk och arbetsoförmögen.
 • Du ska vara inskriven i Försäkringskassan.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.

Men som vi gick igenom ovan kan dessa krav och villkor skilja sig något beroende på vilken långivare du tecknar ditt lån hos. Många vill även att man har hälsodeklarationer och liknande som en säkerhet för långivaren.

Tryggt med låneskydd

För dig som vill ta ett lån med säkerhet bör du håll på att villkoren passar dig.

 • Om du blir sjukskriven mer än 30 dagar täcker försäkringen dina aviserade månadsbetalningar i upp till ett år.
 • Skulle du bli av med jobbet, exempelvis genom varsling, täcker försäkringen samma som ovan.
 • Blir du sjuk och tvingas stanna på sjukhus i mer än en vecka är även du som är egenföretagare skyddad. Försäkringen går alltså in och betalar dina aviserade månadsbetalningar i ett år.
 • Skulle du drabbas av en stroke eller en annan kritisk och akut sjukdom löser försäkringen skulden med ett större belopp på en gång, max 20 000 kronor.
 • Vid dödsfall löses skuldens totalbelopp.

Kolla in den lånegivare du planerar att ansöka om ett lån med säkerhet hos så att det passar dig och glöm nite att skaffa en trygghetsförsäkring så du slipper oroa dig för låneamorteringen.

Alternativ till låneskydd

Även om banker och långivare ofta erbjuder låneskydd som en tilläggsförsäkring åt sina kunder finns det andra alternativ till låneskydd. Genom att teckna fristående och separata försäkringar via andra försäkringsbolag, kan du uppnå samma skydd och ibland ännu mer. En livförsäkring är ett exempel på alternativ till låneskydd. Skulle du ha en livförsäkring och avlida under tiden du är försäkrad löser försäkringen även eventuella lån du hade. Ett annat alternativ till låneskydd är den vanliga inkomstförsäkringen. Den skyddar dig om du blir av med jobbet eller sjukskriven. Om du blir sjuk och inte kan arbeta på lång tid finns det även sjukförsäkringar att teckna. Vanligtvis är karenstiden tre månader, dock kan det skilja sig mellan olika försäkringsbolag.

Låneskydd vid blancolån

För dig som vill ta ett privatlån eller blancolån som det också kallas, finns också låneskydd att ta. Dock är det viktigt att sätta sig in i vad som gäller. Låneskydd vid blancolån kan nämligen skilja sig rejält sätt till vad som ingår. Vissa låneskydd täcker exempelvis endast en del vid dödsfall, andra låneskydd täcker hela beloppet.

Jag behöver utöka mitt lån, gäller samma skydd?

Ibland kan det hända att man missbedömt utgifter och behöver utöka sitt lån. Detta är oftast inga problem. Men tänk på att du även behöver ansöka om ett nytt låneskydd eftersom summan har förändrats. Om du glömmer att teckna nytt låneskydd kommer du vara skyddad av det gamla låneskyddet för det ursprungliga lånet. Med andra ord blir du då ersatt för den gamla månadskostnaden (som är lägre eftersom lånet tidigare var lägre).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *