Vilken bolåneränta är rätt för mig?

Bolåneränta

Att köpa bostad är något som många drömmer om att göra, om inte nu direkt så någon gång i framtiden. Det fantastiska med bostadsmarknaden är att utbudet många gånger är väldigt stora, vilket innebär att du oavsett intressen, behov och förutsättningar kan hitta något som kan passa. Att sen köpa en bostad du verkligen gillar är inte bara fantastiskt då du får tillgång till en bostad som helt är din egen – du har alla möjligheter att själv bestämma exakt vad som ska ske där i, hur den ska se ut och vad den ska innehålla. Samtidigt känns det otroligt vuxet och stort att genomföra processen. 

Det många däremot inte alltid tänker på är att ett bostadsköp kommer med mängder av kostnader, både stora som små. Många gånger krävs det ett bolån, där inte minst bolåneräntor är avgörande. Idag hjälper vi dig ett få ett grepp om vilken bolåneränta som kan passa dig bäst!

Bolåneränta – vad är det?

För dig som ska köpa en bostad och vill, eller behöver, finansiera köpet med ett bostadslån tillkommer det en så kallad bolåneränta. Precis som att du får betala ränta om du ansöker om ett snabblån eller privatlån måste du betala en ränta för bolånet – denna ränta är den summa du betalar för att banken ska få ut något av att de lånar pengar till dig. 

Att ta ett bolån för att finansiera sin bostad är väldigt vanligt, detta även för de som har gott om pengar att tillgå. Bostadsköp innebär stora investeringar som då även kräver att man binder en hel del kapital. Oavsett om man har möjlighet att betala bostaden på egen hand eller om ett lån krävs kan ett bostadslån göra stor skillnad. 

Olika typer av bolåneränta

Något som många däremot inte tänker på, som vi tidigare var inne på, är att ett bostadsköp inte bara innebär kostnaden för det själva bostaden kostar. Utan ska man även låna för att köpa bostaden, vilket de flesta gör, tillkommer det ett flertal såväl stora som små utgifter. Där är bland annat bolåneräntan en stor del. 

I och med att bostadsköp innebär rätt stora summor kan olika typer av bolåneräntor göra väldigt stor skillnad när det kommer till hur mycket extra du faktiskt måste betala i längden. Bolånet betalar du ofta av i flera år – beroende på om du har hög eller låg ränta kan den totala kostnaden variera väldigt. 

Fast eller rörlig bolåneränta

Något som däremot också är väldigt avgörande är om du får en fast eller rörlig bolåneränta. Dessa är i sin tur avgörande för om du får betala en hög eller låg ränta, såklart i kombination med din avbetalningsplan och din egen insats. Att se över om just fast ränta eller rörlig ränta är det bästa alternativet för dig är dock väldigt viktigt. 

Fast bolåneränta

Med fast bolåneränta menas att den ränta du ska betala för att få ha ditt lån är fast. Det vill säga, du kommer betala exakt samma ränta varje månad. Detta oavsett hur marknadsräntan går upp eller ner, samt oberoende av hur Rikbankens reporänta svänger. På så sätt kan du alltid känna dig säker på att du vet vad du ska betala till banken varje månad. 

Samtidigt finns det en rätt stor nackdel med att ansöka om fast bolåneränta. Och det är att fasta räntor oftast innebär högre räntor. Fasta räntor är oftast dyrare än som nivå som marknadsräntan, det vill säga den huvudsakliga räntekurs som styra andra räntor, ligger på. Skulle den räntan sjunka innebär det att du fortfarande måste betala en rätt hög sådan.

Rörlig bolåneränta

Detta är då den främsta fördelen med att välja rörlig bolåneränta. Det vill säga, den rörliga räntan erbjuder dig att betala en räntesumma baserat på hur räntemarknaden går upp eller ner. Om räntemarknaden då går ner väldigt mycket kommer även din bolåneränta att göra det. 

Nackdelen är ju då såklart om motsatsen inträffar, att räntemarknaden går upp och att samtliga räntor blir väldigt höga. Då kommer även din bolåneränta bli väldigt mycket högre än vad du kanske planerat, till och med högre än vad du kanske har möjligheten att betala. Risken för detta är dock ganska liten, men det gäller att vara medveten om den då man ska göra sitt val. 

Vilket räntealternativ är det bästa för mig?

Så hur vet man då vilken typ av bolåneränta som är bäst att välja – fast eller rörlig ränta? Faktum är att detta varierar väldigt mycket från person till person. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Den fasta räntan är ett mer säkert kort för dig som inte vill riskera att hamna i en svår ekonomisk sits om räntorna helt plötsligt skulle stegra.

Samtidigt måste du då vara medveten om att du kanske betalar en något högre ränta en snittet. Men om det inte är ett problem utan snarare en trygghet i och med dess fasta pris kan det vara ett mycket bra val. 

Vill du istället ha möjlighet att få till riktigt låga räntor, men även inge dig med risken att den kan stiga, bör du välja rörlig ränta. Risken för att bolåneräntorna stiger med en otrolig fart är rätt liten. Oavsett vilket bolån du ska ta kan vi dock försäkra dig om att det i de allra flesta fall går att hitta en riktigt bra lösning!

Boekonomi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *