Mäklare – Vad gör en fastighetsmäklare? Hur blir man en?

mäklare

Vi har väl alla hört talas om yrket och begreppet mäklare tidigare i olika sammahang även om du nu kanske aldrig köpt eller sålt någon fastighet själv.
Det pratas mycket om vilken lön en fastighetsmäklare har – att den tjänar si och så mycket eller att de bara är nödvändigt ont. Därför tänkte jag här beskriva lite mer vad en mäklare egentligen gör, varför de är en del av köp & sälj processen samt tips till dig som planerar bli mäklare!

Under de senaste åren har yrket fått en hel del uppmärksamhet. Dels beroende vår kraftig utveckling av bostadsmarknaden men kanske framför allt genom de Amerikanska Reality programmet Million Dollar Listing – där svensken Fredrik Eklund sparkar högt vid hans miljonbelopps försäljningar. Det är givetvis tydligt att yrket som mäklare framstås vara oerhört glamoröst och extremt lukrativt.

Men är det hela bilden och framför allt den sanna bilden? Nej, självklart inte. Här är några anledningar till varför det inte är en representativ bild av yrket, speciellt i Sverige.

 1. Det är ett tv-program som ska dra tittare, dvs först och främst är det underhållning.
 2. Det visar och följer bara mäklare som jobbar i mer exklusiva områden.
 3. Den amerikanska modellen är väldigt annorlunda mot den svenska.
 4. ….det är ett tv-program!!

Här fokuserar vi mer mot den svenska modellen och marknaden.

Vad gör en Fastighetsmäklare?

En fastighetsmäklare agerar som opartiskt ombud åt säljare och köpare vid affärer innehållandes fastigheter (hus, lägenheter, lokaler med mera). Men det är säljaren som kontaktar och betalar för den mäklare som är ansvarig. I grund och botten ska alltså mäklaren vara helt opartisk men eftersom denne endast tjänar  pengar när det blir en affär så bör man ha detta i åtanke som köpare.

För sitt arbete får mäklaren ett mäklararvode som oftast är en procentuell avgift på försäljningspriset. Och det åligger alltså säljaren att sköta detta. Du kan läsa mer om mäklararvodet längre ner på sidan.

Under en försäljning ska mäklaren fungera som en rådgivare och känna till aktuell lagstiftning. Den ska också känna till och informera om vilka skyldigheter köpare och säljare har under försäljningsprocessen.

Här är några av de arbetsuppgifter som fastighetsmäklaren har under ett försäljningsuppdrag:

 • Hämta in uppgifter om objektet, t ex dess standard
 • Förhöra sig om säljarens förväntningar, t ex pris och tidsram
 • Värdera bostaden till ett marknadsvärde som är korrekt
 • Skapa en säljande men realistisk annons
 • Annonsera ut objektet i de kanaler som finns tillgängliga
 • Tillhandahålla visningar av objektet
 • Hitta köpare och föra dessa samman med säljaren
 • Agera opartisk mellanman gentemot köpare såsom säljare
 • Fungera som rådgivare
 • Se till att informera om aktuell lagstiftning och skyldigheter

Detta är några av de saker en mäklare sysslar med, om du nu skulle undra vad de egentligen gör.

Det är för många lättare att sälja sitt hus via en fastighetsbyrå och dess mäklare än att sälja sin fastighet själv. Det här eftersom en fastighetsmäklare har större resurser till marknadsföring och att det oftast ger ett större förtroende hos köparen.

Hur man blir Fastighetsmäklare?

Har du funderingar på om detta yrke är för dig? Eller har du redan bestämt dig för att det är det du vill göra när du blir ”stor”. Då ska du här få veta vad som krävs här.

För att kunna arbeta som fastighetsmäklare måste du utbilda dig på högskola eller universitet. Detta är ett krav och registrering beviljas sedan av den statliga myndigheten – Fastighetsmäklarinspektionen.

Utbildning mäklare

Utbildningen som mäklare  måste vara på minst 120 högskolepoäng, vilket innebär minst två års heltidsstudier. Kurserna man läser handlar bland annat om fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Man ska dessutom praktisera hos en registrerad fastighetsmäklare i minst tio veckor.

Fastighetsmäklarprogrammet finns på ett antal utbildningsinstanser i Sverige. Du kan läsa mer om vad som krävs, vart utbildningarna finns eller söka här.

Mäklarassistent Jobb

Om det känns för långt bort med två års studier eller om du just nu inte har behörighet att söka så kan du istället söka jobb som mäklarassistent. Detta kan vara en bra början för dig att komma ut i arbetslivet och få lite mer kött på benen i din yrkeskarriär- det ena utesluter absolut inte det andra!

Vad gör en mäklarassistent?

En mäklarassistent har som jobbuppgift att vara den registrerade mäklarens högra hand. Du hjälper då bland annat till med att samla in fakta, upprätta informationsblad samt liknande uppgifter. Det är fortfarande mäklaren som är den ytterst ansvariga för själva förmedlingsuppdraget. Men han eller hon kommer att kunna delegera vissa arbetsuppgifter till assistenten.

Att jobba som mäklarassistent är ett mycket lärorikt och omfattande jobb för dig som skulle vilja ta steget att känna på hur det faktiskt är att jobba som mäklare – träning ger färdighet och det finns inget bättre sätt att jobba sig uppåt för att få ett bättre hum om det är något för dig!

Du kan även flertal utbildningar för dig som skulle vilja jobba som mäklarassistent – bland annat finns det en som drivs av Mäklarsamfundet.

Mäklare i Sverige

Att jobba som mäklare i Sverige är hög konkurrens då det gäller att ha ett öga för detaljer eller ett driv som få – speciellt i Stockholm Län där alla krigar om samma objekt i närliggande kvarter.

Enligt statstik från Hitta Mäklare per 2020 finns det idag över 5800 aktiva mäklare spridda över landet. Det är viktigt att du som säljare jämför vilken mäklare du planerat att välja i just ditt län – för att få en så bra bostadsaffär som möjligt!

Mäklare Lön

Majoriteten av den lön som du som mäklare får är provisionsbaserad – så det gäller att jobba hårt för din prestation baseras på de försäljningar som du som fastighetsmäklare lyckas avsluta.

Lite beroende på vilken mäklarbyrå du jobbar för – ser lönen givetvis olika ut. Det gäller såklart även vart du jobbar – om du befinner dig i Norrland eller i Stockholm län.

En mäklare får normalt mellan 20-30 % i faktiskt lön av det som erhålls i provision vid en försäljning. För att enklare förstå och få en bättre bild av en mäklares lön skall vi demonstrera detta i ett verkligt scenario nedan:

Mäklaren lägger ut ett objekt en lägenhet till försäljning med listpriset
–  2 miljoner kronor.

1. Mäklararvodet beslutas tillsammans med säljare att vara 1% av köpeskillingen:  Normalt är 1-2% baserat på objekt + eventuellt ett tak som tilldelas om mäklaren lyckas sälja objektet till ett ännu dyrare pris

2. Objektet säljes för 2.5 miljoner kronor (500 000 kronor mer än vad det lades ut  – vilket är ett dröm senario för både säljare och mäklaren)

3. Provisionen till fastighetsbyrån som åtagits uppdraget uppgår till 25 000 kronor (1% av 2 500 000 kronor)

4. Mäklarens lön eller så kallade provision som hen får endast
behålla 5000 kronor (räknat på 20% – beroende vem man jobbar för)

5. De övriga intäkterna (20 000 kronor) går till mäklarbyrån som har kostnader som avser den löpande verksamheten – det kan röra sig om lokalhyra, företagsbil(ar), marknadsföring och annat som är behövligt för att få verksamheten att gå runt.

Värt att notera är då givetvis att detta scenario skulle kunna resultera i en utebliven affär – då erläggs inte någon provision alls och mäklarens lön uteblir. Det är därför hårt att jobba som mäklare i Sverige idag – då det är en hög konkurrens.

Över 60% av mäklarens löner i Sverige kommer enbart från en provision – så det gäller att prestera för att tjäna så pass bra som de flesta pratar om att en mäklare gör..

Hur mycket tjänar då en Fastighetsmäklare i Sverige 2020? 

Enligt SCB (Statistiska centralbyrån) är Medellönen för en mäklare i Sverige 2020 51 000 kr * – detta avser då givetvis bruttolön per månad,

Mäklare tjänar dock mindre än vad folk tror – enligt en kartläggning ifrån Mäklarsamfundet är en stor andel av mäklarens löner att jämföras med en gymnasielärare. Ungefär 45% av Sveriges fastighetsmäklare har en årsinkomst på 300 000 – 500 000 kronor

De mäklare som har en årslön på över 500 000 till 1 miljon kronor är ungefär
30 % av fastighetsmäklarna i Sverige.

*Denna statisk är baserad på nuvarande kalender år 2020.

Mäklararvode – så här fungerar det!

I utbyte mot de tjänster som mäklaren gör för dig, dvs sitt jobb, betalar du som säljare en fastighet ett mäklararvode. Arvodet är oftast en procentuell avgift av försäljningspriset eller i vissa fall ett fast pris. Mäklararvodet kan ligga på ca 3 till 5 procent av försäljningspriset, men det varierar. Skillnaderna ligger även i vart i landet försäljningen äger rum. I Stockholm är det en sak men på den Norrländska landsbygden kan det röra sig om något annat.

Mäklarens arvode är förhandlingsbart. Därför ska du som säljare ta in offerter från flera mäklare för att se vem som ger bäst pris och verkar mest förtroendeingivande. Ett stort plus är till exempel om mäklaren du väljer har erfarenhet av att sälja objekt i ditt område.

Här är något som kan vara bra att veta för dig som funderar på att sälja:

 • Mäklararvodet är avdragsgillt mot försäljningspriset när reavinstskatten beräknas

Fastighetsförmedlingens roll

En fastighetsförmedling eller fastighetsbyrå är ett företag som har anställda fastighetsmäklare och säljer fastigheter. När det är dags att sälja ditt hus tar du kontakt med fastighetsförmedling eller byrå. Väl där blir du sedan tilldelad en fastighetsmäklare. På större byråer arbetar det många mäklare och vilken du får som ”din” beror ofta på i vilket område eller vilken typ av objekt du har.

Förmedlingen har oftast ett stort antal objekt till salu. Du har säkert ställt dig för att titta på hus i deras skyltfönster någon gång. De objekt du ser där har de alltså fått i uppdrag att sälja, sedan är det mäklarens roll att vara den personliga kontakten för respektive objekt.

Vilken fastighetsbyrå skall du välja?

Det finns idag uppsjö av fastighetsbyråer i Sverige. Det är inte alltid lätt att välja när du planerar sälja din lägenhet. Värt att notera är att det är viktigt att göra din research innan du planerar en försäljning.

Några exempel på välkända fastighetsbyråer i Sverige är: 

 1. Fastighetsbyrån (som har koppling till Swedbank)
 2. Svensk Fastighetsförmedling 
 3. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
 4. Bjurfors 
 5. Mäklarhuset
 6. HusmanHagberg
 7. SkandiaMäklarna
 8. Erik Olsson
 9. Notar
 10. Svenska Mäklarhuset 

och många många fler…

På din ort eller det län du befinner dig finns det förmodligen även en del lokala fastighetsbyråer – som t.ex. i Stockholms län där man har en bättre expertis i just ditt kvarter. Dessa kan vara intressanta att vända sig till då de har en stor lokalkännedom samt att de oftast har ett väldigt personligt tilltal.

Sälja hus utan mäklare – går det?

Kan man sälja sitt hus eller sin lägenheten utan att anlita en mäklare?

Självklart kan man göra det och det är en hel del som gör det. Det finns inga lagkrav eller liknande om att man måste använda sig av en mäklare vid en försäljning av din bostad. .

Anledningarna till varför man gör det är såklart personliga men många gånger är det för att slippa mäklararvodet och för att man tror att man helt enkelt kan göra ett lika bra jobb, dvs få ut lika mycket för objektet som mäklaren skulle.

Men det mycket att tänka på. Det finns en hel del juridik som man måste ha koll på. Många blanketter ska fyllas i och skickas till rätt myndighet osv. Det är dessutom ett tidskrävande arbete. Men har du tid och framför allt ett intresse så kör. Du känner ditt hus bättre än någon annan och förhoppningsvis även området där du bor.

Sammanfattning

Där har du fått en genomgång av vad en fastighetsmäklare gör, vilken utbildning du kanske skall fundera över, hur mycket man som mäklare tjänar eller varför de kan vara en bra investering när det är dags att sälja att anlita en mäklare!

Hoppas du har fått lite mer kunskap om vad det hela innebär och kan dra nytta av det när det är dags att ta kontakt inför kommande försäljningar.

Lycka till oavsett vilket!

Hur blir man mäklare?

För att blir en mäklare så måste man läsa högskolekurser. De viktigaste kurserna är: skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik, fastighetsvärdering, fastighetsförmedling, civilrätt och fastighetsrätt. Man ska även göra 10 veckors praktik hos en reg. mäklare.

Vad tjänar en mäklare?

Medellönen för en fastighetsmäklare 2020 är ungefär 51000kr. Denna statistik gäller både män och kvinnor.

Vad kostar en mäklare?

Det genomsnittliga mäklararvodet för 2020 är 56 292kr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *