Privatlån: en guide         

hur mycket får du låna

Att navigera i världen av personlig ekonomi och hantering av hushållets pengar kan vara både utmanande och överväldigande, särskilt när det kommer till att finansiera större inköp, renoveringar eller att hantera skulder. I vissa fall kan det till och med bli nödvändigt att ta ett privatlån för att klara av de högre kostnaderna som exempelvis renoveringar oftast innebär.

Men vad är ett privatlån egentligen, och vilka aspekter kring lånet behöver man ha i åtanke innan man ansöker? Vi går igenom allt i denna artikel nedan.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån, eller blancolån som det även kallas, är benämningen på de lån som tas utan säkerhet och som beviljas av en bank eller annan långivare. Lånet är avsett för personligt bruk för att till exempel renovera hemmet, täcka större utgifter som köp av en bil, men kan också användas för att samla sina tidigare smålån till en bättre ränta.

Att lånet är utan säkerhet innebär att den som ansöker kan beviljas utan att behöva lämna någon form av säkerhet eller pant för att garantera återbetalningen. I stället bedömer långivaren kreditvärdighet baserat på bland annat inkomst, anställningsstatus och tidigare kredithistorik.

Räntor, avgifter och ekonomiska faktorer

På grund av att säkerheten för lånet uteblir är det generellt sett dyrare att ta ett privatlån, än om man jämför med ett bolån exempelvis. Detta eftersom räntan oftast sätts individuellt vid en låneansökan, och kan därför variera från person till person, beroende på låntagarens ekonomi och kredithistorik.

Som oftast finns information om aktuellt räntespann att hämta från den bank eller annan långivare man önskar ansöka om lån hos. Därtill tenderar dessa ha reglage där man själv kan se vad månadskostnaden kommer att landa på. Det är dock viktigt att notera att dessa siffror inte är någon garanti, just eftersom att räntan kan variera.

Men förutom räntor finns det även andra avgifter förknippade med privatlån. Dessa kan inkludera uppläggningsavgifter och aviavgifter. Det är därför viktigt att läsa igenom låneavtalet noggrant för att förstå vilka avgifter som ka tillkomma och hur de påverkar den totala kostnaden för lånet.

Råd vid val av privatlån

Även om man redan planerat hur mycket man tänkt låna, och till vad, kan det ändå vara en god idé att se över några punkter för att säkerställa att man får ett bra lån med förmånliga villkor.

Jämför räntor och villkor

Att jämföra räntor och lånevillkor hos olika banker och långivare kan ge en mycket bättre bild av vilka alternativ som erbjuds på marknaden. Trots att man har sin vanliga bank i dagsläget, är det inte säkert att det just är den som erbjuder den lägsta räntan eller de schysstaste villkoren.

Läs igenom avtalet noga

Innan ett lån accepteras är det viktigt att läsa igenom avtalet noga för att förstå vilka avgifter som kan tillkomma, hur lång återbetalningstiden är samt vilken ränta man faktiskt erbjuds. Detta då alla dessa faktorer kommer påverka hur stor den totala månadskostnaden blir. Fråga även långivaren om något verkar oklart.

Undvik att ansöka om flera lån samtidigt

Att ansöka om lån hos flera långivare samtidigt kan få en negativ påverkan på kreditvärdigheten hos låntagaren. Något som sedan kan bidra till svårigheter att få ett annat lån senare. Ett råd är att i stället söka sig till en låneförmedlare som kan ge offerter från flera långivare, men med bara en kreditprövning.

Se över ekonomin

Det är även viktigt att granska sin egna ekonomi innan man skickar in en låneansökan för att avgöra om lånet faktiskt behövs, och om de månatliga återbetalningarna ryms i den privata budgeten.

Sammanfattning

Privatlån kan vara en användbar finansiell lösning vid behov som renoveringar, bilinköp eller andra större kostnader. Men samtidigt gäller det att ha förståelse för vad ett privatlån innebär och vara medveten om räntor, avgifter och andra ekonomiska faktorer för att ta ett välgrundat beslut, innan en låneansökan skickas in.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *