Så mycket kostar det att renovera ett badrum

badrumsrenovering

Att renovera ett badrum är inte det enklaste, och inte heller det billigaste du kan göra. Men vad kostar ett nytt badrum egentligen? Det svarar vi på nu.

Värt att tänka på är att vi även ger dig tips på lämpliga finansieringsalternativ längst ner i artikeln.

Vad kostar en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering kostar i regel mellan cirka 50 000 och 250 000 kronor. Snittpriset på en badrumsrenovering är cirka 100 000 kr. Faktorer som påverkar det totala priset för renoveringen inkluderar bland annat hur stort badrummet är samt hur bra kvalitet tex. kakel och möbler håller.

5 faktorer som påverkar slutpriset

  1. Badrummets storlek. Det är i regel dyrare att renovera stora badrum jämfört med mindre badrum.
  2. Var du köper materialet. Det är billigare att handla på en större byggmarknad jämfört med en liten rörmokarfirma.
  3. Val av produkter och dess kvalitet. En duschhörna i fiberglas kan kosta upp emot 40 000 kr, medan ett duschdraperi kostar omkring 100 kr. 
  4. Val av hantverkare. Timersättningen skiljer sig ofta rejält mellan olika hantverkar- och rörmokarföretag. En timersättningsskillnad på omkring 30 % är vanligt förekommande.
  5. Om du ber om en offert. Det är i regel billigare att betala löpande för sin renovering, men när du begär en offert slipper du samtidigt betala för oväntade merkostnader. 

Spara pengar på att renovera delar av badrummet

Genom att bara renovera utvalda delar av badrummet kan du komma billigare undan. 

MöbelSnittpris
Toalettstolca. 3 000 kr
Kommodca. 5 000 kr
Badkarca. 4 000 kr
Spegelca. 2 000 kr
Duschsetca. 4 000 kr
Duschväggca. 4 000 kr
Totaltca. 22 000 kr

Som du ser ovan kan du få ett fräschare badrum för cirka 22 000 kr. Men då är det inte frågan om någon regelrätt renovering, utan mer en uppfräschning. 

Så kan du finansiera en badrumsrenovering

1. Privatlån (ränta på cirka 6 %)

Med ett privatlån, som även kallas för konsumtionslån, kommer du undan med att betala en ränta på cirka 6 %. Du behöver inte pantsätta någonting för att ta ett privatlån, och avbetalningstiden är flexibel. Ett privatlån ses ofta som det bästa alternativet när det kommer till att finansiera renoveringar.

2. Kreditkortslån (ränta på cirka 15 %)

Med ett kreditkort får du ofta en fast bonus på cirka 1 % när du handlar med kortet. Du får i princip alltid en kostnadsfri reseförsäkring och ibland även shoppingförsäkringar såsom prisgaranti och förlängd allriskförsäkring.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Du måste nämligen betala en ganska hög ränta på omkring 15 % om du väljer att delbetala dina köp månad för månad. Det medför att det sällan är en bra idé att finansiera sin badrumsrenovering med hjälp av ett kreditkortslån.

Ett potentiellt finansieringsalternativ är att låna cirka 20 000 kronor mer kreditkortet för att betala tillbaka hela beloppet innan de betalningsfria dagarna löpt ut. Du har i regel som mest 55 betalningsfria dagar, och om du betalar hela skulden innan dess lånar du pengar gratis.

Tips: Om du är intresserad av att jämföra de kreditkort som finns på marknaden, läs gärna Kreditkortsvals artikel om det. På den webbsidan hittar du även kreditkortsrecensioner såväl som guider som hjälper dig hitta det bästa kreditkortet med ditt konsumtionsmönster i åtanke.

3. Snabbt lån (ränta på cirka 39 %)

Ett snabbt lån kan vara en bra idé om du har en faktura som måste betalas för att du inte ska hamna i Kronofogdens register. Det kan också vara en god idé att betala en bilreparation så att du kan ta dig till jobbet för att således tjäna pengar. 

Du ska alltså spara pengar på att ta ett snabblån, och inte använda ett snabbt lån för att exempelvis finansiera en badrumsrenovering. Räntan för ett snabbt lån är i regel skyhög, så ta inte ett snabbt lån om du inte måste.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *