Olycksfallsförsäkring – Vad är en olycksfallsförsäkring?

olycksfallsförsäkring

Det är inte helt ovanligt att man bara helt plötsligt drabbas av något, är med om en olycka eller råkar komma i kläm med något som hör livet till. Sådana typer av oförutsedda olyckor är aldrig roliga. Men de kan verkligen drabba vem som helst. Som tur är finns det en hel del garantier och försäkringar som kan underlätta i sådana situationer – olycksfallsförsäkring är en av dessa. Den här texten kommer handla om olycksfallsförsäkring, vad det är och vad som gäller!

Vad är en olycksfallsförsäkring?

Innan vi går in lite djupare i ämnet om olycksfallsförsäkringar tänkte vi gå igenom lite snabbt vad en olycksfallsförsäkring faktiskt är. I grund och botten handlar det om en typ av försäkring som kan underlätta och ge viss ersättning. Om du är med om en olycka som ger dig en bestående invaliditet, det vill säga någon typ av förhinder eller skada. 

I många fall kallas den här försäkringen för sjuk- och olycksfallsförsäkring. Då även vissa plötsliga sjukdomar och diagnoser kan innebära invaliditet. En sådan försäkring tecknar du hos ett företag som erbjuder sådana försäkringar. För att få en sådan försäkring ska du första ansöka. Därefter får man svara på vissa frågor om din hälsa.  Försäkringsavtalslag gäller som med alla andra försäkringar när du tecknar en försäkring.

Vad täcker en olycksfallsförsäkring?

Har du tecknat en sjuk- och olycksfallsförsäkring har du rätt att få ersättning:

  • Om du får en bestående skada (medicinsk invaliditet)
  • Ifall du får en bestående arbetsoförmåga (ekonomiska invaliditet)
  • Om det uppstår diverse kostnader i samband av vård efter olycka
  • Ifall du får en allvarlig diagnos
  • Vid dödsfall

För att din sjuk- och olycksfallsförsäkring ska gälla helt och hållet. Det vill säga utan några dolda invändningar eller dylikt så är det däremot viktigt att du är uppriktig och ärlig när du fyller i ansökan. 

Ger du inte utförliga och sanna svar om din hälsa, utan istället försöker dölja något. Eller hitta på svar om dig och hur du mår för att få bättre försäkringsvillkor kan det leda till att den inte gäller alls. Med andra ord bör du ta på detta seriöst för att kunna få hjälp om det skulle hända dig något. En olycksfallsförsäkring kan verkligen göra skillnad!

Då gäller inte en sjuk- och olycksfallsförsäkring

Trots att det kanske känns logiskt för många att en så pass omfattande försäkring som olycksfallsförsäkringen endast gäller vid riktigt allvarliga situationer. Olyckor som innebär livsförändrande konsekvenser så kan det vara rätt svårt att veta när försäkringen faktiskt inte gäller. 

Ett sådant exempel är om du är med om en olycka eller drabbas av en sjukdom och inte ännu tecknat en sjuk- och olycksförsäkring. Det vill säga om du var med om en olycka utan att faktiskt ha en försäkring. Försäkringen kan inte tecknas i samband med en olycka eller sjukdom. För att täcka den, utan den måste vara tecknad sen innan. 

Beroende på vilket företag du tecknar din försäkring hos så kan det även finnas en viss så kallad karenstid. Det innebär att försäkringen måste ha varit tecknad en viss bestämd tid innan den ska gälla. En sådan gräns kan ofta vara på sex månader, och sjukdomar eller olyckor som uppstår innan den perioden passerat kommer du alltså inte få ersättning för. 

En sjuk- och olycksfallsförsäkring täcker inte heller alla sjukdomar och olyckor. Det vill säga de som inte klassas in i kategorierna vi gick igenom ovan där du får rätt till ersättning. Är du osäker på vad som exakt gäller för din olycksfallsförsäkring kan du fråga det specifika bolaget du tecknat hos. Det finns också många olika tjänster för att jämföra olycksfallsförsäkring.

Vad kostar olycksfallsförsäkring?

Som vi tidigare varit lite inne på så finns det en hel del olika företag där du kan teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring. För att ha möjlighet att få ersättning om du skulle få en sjukdom eller vara med om en olycka. 

Beroende på vilket företag du tecknar din försäkring hos så kan både försäkringens giltighetsperiod och pris variera. Det är just av den anledningen som det kan vara bra att jämföra olycksfallsförsäkring om du inte redan tecknat en. Genom att göra det kan du både jämföra priser och hur/ när de gäller, vilket verkligen kan underlätta. 

Kostnaden för en olycksfallsförsäkring kan verkligen variera beroende på vilket företag du vänder dig till och vad din försäkring täcker. Skillnaden kan vara rätt stor, och denna skillnad kan vara bra att veta om för att du ska kunna hitta den som känns bäst för dig. Ju mer du vill att försäkringen ska täcka och ju bättre den ska vara desto mer kan det kosta. 

Något som däremot kan vara bra att veta om är att alla försäkringar gäller i ett år. Det innebär alltså att du efter varje år kan behöva förnya din försäkring, eller att du då för möjlighet att byta försäkring eller företag vid behov. Detta ettårsavtal innebär dock också att försäkringsvillkoret kan ändra villkor och pris, så att du är medveten om det. 

Det kan också vara bra att kolla vad din hemförsäkring täcker.
Det finns dock inte många hemförsäkringar som idag täcker en olycksfallsförsäkring.

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring är en typ av försäkring som kan underlätta och ge en typ av ersättning i samband med sjukdom eller olycka. Läs mer här!

Vad kostar en olycksfallsförsäkring?

Beroende på vilket försäkringsbolag du använder dig av så är priset olika. Vi rekommenderar att du jämför och ställer företagen emot varandra för att få en rättvis prisbild om vad kostnaden är.

Vad täcker olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring täcker bland annat bestående medicinsk skada., arbetsoförmåga (ekonomiska invaliditet) samt andra typer av svåra fall.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *