Lägenhetsnummer – Vilket lägenhetsnummer har jag?

lägenhetsnummer

För dig som bor i lägenhet kan det vara nödvändigt att ha koll på vad just ditt specifika lägenhetsnummer är. Trots att det kanske inte känns som ett särskilt viktigt nummer att ens veta om så kan det i vissa fall vara användbart. Exempelvis då man ska göra mätningar och föra statistik på bostadsskicket i ditt område. Fördelen med lägenhetsnumret är att det anger vilken våning och var på våningen lägenheten ligger. Här går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta om lägenhetsnumret, samt hur du hittar ditt!

Vad är ett lägenhetsnummer?

Det är inte överdrivet många som har koll på vad lägenhetsnummer är, eller att det ens existerar. Men faktum är att det är ett nummer som verkligen kan komma att vara viktigt då lantmäteriet och SCB ska mäta olika statistik i ditt område. 

Via lägenhetsnumret kan de se vilken våning din lägenhet ligger på. Samt var på våningen den är placerad. Detta utan att krångla sig vidare in i det specifika lägenhetshuset eller fråga andra inblandade om hur lägenheterna ligger. 

Varför för man statik i Lägenhetsregistret?

Anledningen till att de behöver sådana specifika nummer att kunna se enskilda lägenheter är för att statistiken ska bli lite mer betydande. Hade man bara fört statistik över ett visst lägenhetshus. Eller ett visst område utan att gå in mer i detalj på olika lägenheter hade statistiken blivit lite för generell. 

Tack vare att alla lägenheter i ett lägenhetshus har ett visst lägenhetsnummer är det både smidigt och enkelt för de bolag som ska föra statistik. Här är det både Lantmäteriet och SCB som samarbetar. Deras statistik baseras på dessa fyrsiffriga lägenhetsnummer och verkar för att förbättra standarden i ett bostadsområde. 

Däremot kan det vara bra att veta om att denna statisk för lägenheterna inte har något att göra med dig som bor i lägenheten. Uppgifterna som samlas in berör alltså inte dig som person. Istället handlar det bara om att kunna överblicka olika lägenheter och dess standard. För att sen kunna besluta om utveckling i området och lägenhetshuset. 

Hitta lägenhetsnummer – hur gör jag?

Ibland kan det låta busenkelt att hitta ditt lägenhetsnummer – med tanke på att din adress är aldrig något du glömmer. Ditt lägenhetsnummer används inte till så mycket mer än att föra statistik och ibland kunna hitta rätt till just din lägenhet ifall du har beställt ett paket och speditören inte hittar rätt. Det många som vet vart man hittar sitt lägenhetsnumret.

Till att börja med så är lägenhetsnumret alltid det som består av fyra siffror
Ett exempel på ett lägenhetsnummer är t.ex. lgh. 1204.

En lägenhet kan nämligen ha flera nummer som rör ihop det hela lite grann.
Men, ska du ta reda på just lägenhetsnumret och det nummer som officiellt är kopplat till bostadens adress är det de fyra siffrorna du ska leta efter. Detta nummer ska alltid finnas angivet tydligt i närheten av lägenheten, det vill säga på utsidan av den.

Vilket lägenhetsnummer har jag? 

Vilket lägenhetsnummer har jag nu då? Hur hittar jag det? Det tycks vara en enkel fråga för många, men eftersom man sällan pratar om lägenhetsnumret så det lätt hänt att man inte riktigt vilket man har.

Här är några tips för dig som du kan börja med att kolla på:

  • I entrén
  • På ytterdörren
  • I kontraktet till bostaden
  • På postfacket

Att lägenhetsnumret ska anges på några av dessa ställen utanför lägenheten är faktiskt enligt lag hos Skatteverket. Som boende i en lägenhet kan du alltså alltid vara säker på att det finns att hitta någonstans. Skulle det inte göra det har du alltid rätt att begära ändring på det. 

I vissa fall kan ett lägenhetsnummer vara angivet på fler än ett ställe. Oavsett vad som gäller för just din lägenhet så ska det alltid finnas med någonstans på kontraktet för bostaden. Helst då också någonstans utanför lägenheten så att det är lätt att hitta. Tänk på att lägenhetsnumret alltid är det som består av fyra siffror. 

När du står inför att göra en flyttanmälan kan det vara bra att hålla koll på ditt lägenhetsnummer – så nu vet du hur man gör!

Vilket lägenhetsnummer har jag?

Det är ganska enkelt att ta reda på sitt lägenhetsnummer. Pröva att kolla i entrén till din lägenhet, på ytterdörren, i kontraktet eller på postfacket.

Vad är lägenhetsnummer?

Lägenhetsnummer är det numret för din specifika lägenhet på den våning som du bor på. Lägenhetsnummer är alltid 4 siffror. Läs här var du hittar ditt.

Hur skriver man lägenhetsnummer?

Du hittar ditt lägenhetsnummer på Entrén, Ytterdörren, i ditt kontrakt eller på postfacket. Det innehåller alltid fyra siffror. Tex. lgh 1204

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *