Folkbokföring – ska du flytta, byta namn eller gifta dig?

adressändring

När det kommer till folkbokföring är det viktigt att du som privatperson har koll på vad som gäller och när din folkbokföringsadress kan behöva ändras. Ska du exempelvis flytta, gifta om dig eller byta namn är det oftast nödvändigt att ändra om sin folkbokföring. Din folkbokföring reglerar nämligen vilka rättigheter och skyldigheter du har, inte minst beroende på var du är folkbokförd och vad du är folkbokförd som. Nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta om just folkbokföring!

Vad innebär folkbokföring?

För att vi ska förenkla och förtydliga det hela när det kommer till folkbokföring tänkte vi börja med att gå in på vad folkbokföring innebär. Till att börja med så är folkbokföring en typ system som används för att hålla koll på alla som är registrerade och tillhör Sveriges befolkning. 

Registrerad på en folkbokföringsadress 

Denna typ av register styrs av Folkbokföringslagen och ansvaras av Skatteverket. I grund och botten handlar det om att alla som tillhör den svenska befolkningen ska vara folkbokförda i landet och på den plats man bor på, det vill säga din folkbokföringsadress. 

För att avgöra vilken din folkbokföringsadress är ska du utgå från den plats där du vanligen sover. Visar det sig att du ska flytta kan det i många fall vara nödvändigt att göra en så kallad adressändring 

Något som kan vara bra att veta om är att den här typen av folkbokföring inte avser hur du bor, utan det enda som är viktigt är att du är registrerad på den punkt som du anser är ditt fasta boende. Är du inneboende, delar boende med någon, bor i kollektiv eller liknande så räknas även den boplatsen som en giltig folkbokföringsadress.

Varför vara folkbokförd?

Anledningen till att man ska vara folkbokförd på den adress man sover på regelbundet är för att det är den kommun som du sen kommer att betala skatt till, även kallat kommunalskatt. Även den här frågan kan komma att vara varierande beroende på var du bor och var du är folkbokförd – skattesatsen kan nämligen vara olika, bland annat. 

Andra saker som kan variera för folkbokförda i olika kommuner är frågor om barnbidrag och bostadsbidrag. Däremot kan du själv inte välja att bokföra dig på en visst ort eller i en viss kommun bara för att villkoren är bättre där, utan den adress du är folkbokförd på ska vara den adress du bor på.

Sjukvård är inte bindande 

Något som däremot inte är bindande enligt folkbokföringslagen är just sjukvård. Det innebär alltså att du kan vara folkbokförd på en viss adress men sen välja att vara inlagd på en vårdcentral som tillhör en annan kommun. Sjukvård kan du söka på vilken ord du vill. 

När ska jag ändra folkbokföringsadress?

Som vi tidigare varit inne på så kan det i vissa fall vara nödvändigt att ändra sin folkbokföringsadress, och det av olika anledningar. Din folkbokföringsadress, det vill säga den plats du är folkbokförd på, ska alltid vara på den plats där du bor. 

Oavsett om du med jämna mellanrum sover hos en kompis eller partner så ses din adress som den plats du regelbundet är och sover på, alltså det som du kallar hem. I vissa fall kan man vara folkbokförd på två olika adresser, men då handlar det om att man arbetar på en plats och bor på en annan. 

Om det däremot visar sig att du ska flytta, det på grund av olika omständigheter, är det viktigt att du gör en flyttanmälan hos skatteverket. I och med flytten kommer du även behöva ändra din folkbokföringsadress i och med att du ska bosätta dig på en ny plats. Detta är nödvändigt trots att adressen ligger i samma kommun som du tidigare bodde i.

Adressändring

I och med att du anmäler din flytt hos Skatteverket kommer de sen sätta igång en process om adressändring. När folkbokföringsadressen är ändrad kommer ett flertal centrala myndigheter att meddelas om detta för att försäkra att du får rätt villkor enligt den kommun du nu ska bo i. Sådana myndigheter kan vara:

  • CSN
  • Lantmäteriet
  • Migrationsverket
  • Försäkringskassan

Tänk på att andra företag utöver dessa myndigheter inte alltid blir informerade om din adressändring. För att vara på den säkra sidan kan det därför vara bra att eftersända posten till den nya adressen tills det att företagen som gör utskick till dig har fått reda på din flytt. Detta brukar ta omkring ett år. 

Då behöver du inte ändra folkbokföringsadress

I vissa fall är det inte nödvändigt att ansöka om flytt och ändring av din folkbokföringsadress. En sådan situation är om du bor på en annan plats under en kortare period och sen kommer tillbaka till din vanliga adress. 

Är du på resande fot, bor tillfälligt hos en kompis eller har en annan liknande situation som inte sträcker sig över mer än ett år behöver du inte byta adress. Skulle du ändå vilja ändra folkbokföringsadress trots att perioden vara i mindre än ett år kan du göra det. Det här kan exempelvis gälla om du ska hyra en bostad i andra hand. 

Lag på korrekt folkbokförd adress

Gäller den tillfälliga flytten däremot en period som överskrider ett år anses det inte längre som tillfälligt – då rekommenderas att du gör en adressändring. Faktum är att det finns en lag som talar för att du måste folkbokföra dig på rätt adress. Annars riskerar du att få böter eller fängelse i värsta fall. Tänk på detta då du ska flytta! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *