Airbnb – Hur fungerar det att hyra ut via Airbnb?

airbnb

Idag blir det allt mer vanligt att man som både privatperson och företag söker sig fram efter tillgängliga boenden eller lokaler att hyra. Just Airbnb är ett sådant alternativ som växer sig större på marknaden. Via Airbnb kan du hyra unika privatägda boenden och utrymmen av en värd. Utan att behöva boka ett hotell eller liknande. Der är både smidigt och trivsamt. Du kan ofta få tillgång till väldigt många häftiga boenden av olika slag över hela världen. Här nedan går vi igenom mer om just Airbnb och vad det är!

Vad är Airbnb?

Kort sagt så är Airbnb en form av ett gemensamt community. Där du som privatperson och företag kan bli medlem för att söka dig fram efter olika boenden och utrymmen. Samtliga boenden och utrymmen läggs upp av privata värdar. Som du som resande sen kan välja att utforska eller boka vid intresse. 

Utöver dessa boendevärdar så finns det även så kallade upplevelse- värdar. Dom ser till att du som sökande kan få användbara tips, råd och annan information då du ska besöka eller bo på en ny plats. Till tjänsten är alla välkomna att skapa ett konto gratis. Oavsett var du ska resa eller vad du är på jakt efter att hitta finns det gott om möjligheter att hitta något. 

Något som kan vara bra att veta om är att Airbnb uttalas som Rbnb. Men trots det så är det inte samma sak. Det kan vara lätt att blanda ihop dessa två uttryck med tanke på dess likhet, men Airbnb och RBnB är två helt olika saker. 

Airbnb’s grundande 

Som verksamhet startades Airbnb år 2008 av två designers. Dom själva hade agerat ”reseledare” och bostadsvärd åt några på resande fot. De fick alltså inspiration från verkligheten och insåg att idén om att hyra ut sitt eget tillgängliga boende för olika resande var perfekt. Det vill säga både för den boende och den resande. 

Alla som reser letar efter ett boende. Vad är då bättre än att kunna bo mer lokalt och få en mer genuin upplevelse!? Ibland vill man också bara komma ifrån sitt eget boende och se annat. Då är det ett perfekt alternativ att söka sig fram på Airbnb i Sverige

Hur fungerar Airbnb?

Tack vare att verksamheten har utvecklats och testats så pass mycket idag så fungerar Airbnb otroligt smidigt. Det både för den som ska söka boende och för den som ska hyra ut. Oavsett om du vill hyra ett boende eller om du vill hyra ut ditt eget boende så krävs det dock att du blir medlem hos Airbnb. Att bli medlem är helt gratis. 

Hyra boende via Airbnb

Ska du hyra ett boende och är medlem på sidan är det sen inte svårare än att du söker dig fram efter tillgängliga alternativ på den plats du vill resa till. Ska du exempelvis resa till Stockholm kan du använda Airbnb i Stockholm för att se vad som finns att tillgå i staden. 

Du kan alltså söka dig fram på boenden i en hel stad, välja att söka baserat på en ort eller by. Därefter filtrera på olika kategorier och krav på ditt boende – du kan helt enkelt göra vad du vill för att hitta en matchning!

En fördel med Airbnb för dig som söker boende är också att du kan ansöka om olika boenden. Kontakta olika värdar för att ställa frågor eller få tips om staden, och ställa frågor till kundsupporten. Det finns även en hel del policys som kan vara till hjälp om det skulle uppstå något strul. Betalning, bokning och kontakt sker smidigt direkt via Airbnb. 

Hyra ut boende via Airbnb 

För dig som vill hyra ut ett boende eller utrymme via Airbnb kommer att agera värd, inte bara för ditt boende utan också som en slags representation för den stad eller område du bor i. 

Här krävs det att du lägger ut en annons om ditt boende med den information som kan vara nödvändig att få. När finns det tillgängligt? Vad erbjuder du? Hur ser det ut? Finns det något speciellt som den resande bör veta om? 

Oavsett om det gäller Airbnb Sverige eller något annat land måste du som värd vara seriös. Samtidigt som det också är du själv som bestämmer helt om hur uthyrningen ska gå till och vad som erbjuds. Via Airbnb har du en säker värdgaranti som kan hjälpa vid strul, samt säkra betalningar och kontakt med de boende. Det ät också viktigt att man kollar upp vad en skälig hyra är för just ditt boende

Regler för Airbnb i Sverige

Airbnb har i sig några specifika lagar och regler som du som både hyresgäst och hyresvärd måste följa. Såsom värdskap standarder, vissa garantier och allmänna riktlinjer för att du ska få vara en del av verksamheten. Sen har även varje enskilt land och ort andra regler som de rekommenderar att du kollar upp själv.

Här kommer en kort sammanfattning av vad som gäller i Sverige:

  • Ordentliga renlighets rutiner och godkänd rengöring enligt checklista och principer
  • Redovisning av beskattningsbara inkomster för dig som hyresvärd 
  • Tillstånd att vara värd och hyra ut ditt boende (medboende och ansvarig bostadsägare)
  • Trygghetsförberedelser för din hyresgäst 
  • Visa ansvar, omtanke och respekt för område och hyresgäst
  • Försäkring utöver Airbnbs garantier
Vad är Airbnb?

Det är en tjänst där man kan hyra ut eller hyra ett boende under en kortare period via en plattform eller app i mobilen.

Hur funkar Airbnb?

Airbnb fungerar så att du som sökande kan hyra ett boende av en annan person som inte behöver för tillfället. Eller om man som uthyrare/ värd kan hyra ut sitt boende och få in lite extra pengar för sin semester exempelvis.

Vilka regler finns för Airbnb?

Det finns ett flertalet regeler som måste följas både vid uthyrning samt hyrning via deras plattform – beroende på land och objekt du tänkt hyra

Hur säkert är Airbnb?

Airbnb är en populär och säker plattform att hyra ut din bostad. Användarna är både erfarna uthyrare samt hyresgäster.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *