Räkna ut Din Fastighetsavgift/Fastighetsskatt

Här kan du snabbt och enkelt beräkna din fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Det är den skatt som man betalar till kommunen (eller staten) varje år när man äger en fastighet.

Denna kalkylator gäller endast för hus/villor, så kallade småhus.

För att kunna använda räknaren behöver du veta din fastighets taxeringsvärde. Detta hittar du antingen i din fastighetsdeklaration eller på ditt konto hos Skatteverket.Vad är Fastighetsavgift & Fastighetsskatt

Fastighetsskatten för småhus (villor/hus) heter idag fastighetsavgift och betalas till kommunen där huset ligger. Inbetalningen sköts via deklarationen. Du behöver inte göra något alls då alla uppgifter är förtryckta.

2008 ersattes den statliga fastighetsskatten för vanliga småhus med en kommunal fastighetsavgift. Det finns dock ett antal undantag, exempelvis för nybyggda bostadshus.

Här hittar du våra mer ingående förklaringar till de båda avgifterna (fastighetsavgift & fastighetsskatt). Du bör även läsa om taxeringsvärdet då det är en stor del av fastighetsavgiften.

Om man äger en bostadsrätt så betalas fastighetsskatten via månadsavgiften/hyran. Det är ägaren, i detta fall Bostadsrättsföreningen, som betalar fastighetsskatten och delar upp den på alla bostäder i föreningen.

Hur stor är den Kommunala Fastighetsavgiften?

För inkomståret 2019 (2020-års deklaration) är den 0,75 % av fastighetens taxeringsvärde. Det finns dock ett takbelopp (alltså en maximal summa en ägare kan få betala) som är på 8049 kr. Det är ungefär hälften av landets småhusägare som betalar maxbeloppet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *